Foglarův humor stále funguje. Vychází druhý soubor komiksů o Rychlých šípech

Po nečekaném zájmu čtenářů o Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera přichází nakladatelství Albatros ve spolupráci se Skautskou nadací s pokračováním. Druhý svazek obsahuje 101 komiksů, které nakreslil Marko Čermák. Nabízí také 13 dosud neotištěných příběhů, ty na základě Foglarovy pozůstalosti výtvarně zpracoval Jiří Grus, a dvě statě komiksového odborníka Martina Foreta.

Přestože je pětičlennému chlapeckému klubu přes osmdesát let, zájem o jejich příhody trvá. Titul s oficiálním názvem Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka je momentálně jedním z nejprodávanějších dětských titulů. Vydání předcházelo dvouleté editování, retušování a pečlivá grafická úprava.

„Popularita obou souborů překonala naše představy. Mám radost, že se daří předávat Rychlé šípy dalším generacím,“ komentoval komerční úspěch Roman Šantora ze Skautské nadace. Ta penězi z prodeje knih podporuje skautské oddíly.

Čermáka popularita zmíněných knih neudivila. „Po dobrodružství touží dnešní děti stejně jako ty před osmdesáti lety, smějí se pořád tomu samému. Foglar zkrátka odhadl, o čem chtějí číst,“ konstatoval. Domnívá se, že Rychlé šípy mohou poskytnout dospělým čtenářům návrat do dětství a únik od náročné doby. Sám příběhy známé pětice hltal už jako šestiletý, rukopisem Jana Fischera se inspiroval. Během křtu souboru, který se konal 16. října v pražském Centru české dětské knihy, vzpomínal na spolupráci s Foglarem a přiznal, že mu obrátila život naruby.

Albatros hodlá s Rychlými šípy dále pracovat, další dílo takto rozsáhlého formátu ale neplánuje. Ve hře je vydání komiksů z temného prostředí Stínadel, znamenalo by to ale náročnou úpravu původní verze, která je podle nakladatelů přehlcená textem.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Albatrosmedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *