Zeman omilostnil šéfa lánských lesů Baláka, krok kritizují politici i odborníci

Prezident Miloš Zeman omilostnil v sobotu 26. března šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Toho soud pravomocně poslal na tři roky do vězení kvůli ovlivňování dvousetmilionové veřejné zakázky v Lánské oboře. Hrad tvrdí, že justice přihlížela i k tomu, kde odsouzený pracuje. Balák oznámil, že o odpuštění trestu požádal osobně a vyjádřil svůj vděk.

„Při rozhodování o milosti vzal prezident v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný a je znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný zaměstnanec (…), pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná,“ komentoval situaci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Balák je podřízeným kancléře Vratislava Mynáře, který ho dosud odmítal zbavit funkce, postup zdůvodňoval presumpcí neviny.

Proti kroku se ohrazuje odborná veřejnost. „Udělená milost se dá interpretovat i tak, že lidé z okolí Miloše Zemana jsou jednoduše beztrestní,“ podotkl pro ČTK prezident Unie státních zástupců Jan Lata. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský řekl Deníku N, že podle něj je odůvodnění absurdní a zpochybňuje nezávislost soudnictví.

Podobně reagují i politici. „Obávám se, vzhledem ke všem okolnostem případu, že tento krok nepřispívá k důvěře občanů v právní systém naší země,“ prohlásil v České televizi předseda vlády Petr Fiala (ODS). Kritika přichází i z opozice. „Jediný důvod pro udělení milosti je místo, kde dotyčný pracuje. To je znehodnocení práce soudu a nešťastný signál vůči veřejnosti,“ dodal předseda sněmovního ústavněprávního výboru Radek Vondráček (ANO).

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: ČTK, Sandra Bejšáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *