Jednání o dole Turów přerušili bez výsledku, česká strana čeká na odpověď

V pátek 1. října zástupci Česka a Polska přerušili vyjednávání o budoucnosti dolu Turów nedaleko českých hranic. Ani po několika dnech nenašli ministři cestu, která by byla schůdná pro obě strany; ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vyjádřil zájem jednat dál, termín však nestanovil.

Spor o pohraniční hnědouhelný důl začal povolením k jeho rozšíření až na 300 metrů od českých hranic a prodloužením těžby do roku 2044. Těžba dlouhodobě negativně ovlivňuje zásoby vody pro desítky tisíc obyvatel zasažených oblastí na české straně a rozšíření dolu by mělo tento problém zhoršit. Česko se proto obrátilo na Soudní dvůr EU, který v květnu letošního roku nařídil okamžité ukončení těžby. Polsko však toto rozhodnutí nerespektuje, a to i přes to, že mu v září Soudní dvůr EU udělil pokutu ve výši půl milionu eur za každý další den těžby.

V minulém týdnu se zástupci obou zemí znovu sešli, aby projednali podmínky, za kterých by činnost dolu mohla pokračovat. Navrhovaná smlouva by podle Richarda Brabce měla kromě finančních kompenzací obsahovat i přesný seznam projektů, které by zajistily vedení vody do míst, jež to vlivem těžby budou potřebovat. Smlouva by zároveň měla zajišťovat stavbu takzvané protifiltrační stěny přímo v dole. Ta by měla zmírnit odtékání vody do dolu. Jednání ztroskotala na výpovědní lhůtě smlouvy, jelikož Polskem navrhované období dvou let je pro českou stranu nepřijatelné vzhledem k tomu, že těžba v dole by měla pokračovat následujících 22 let. Ministr životního prostředí nyní čeká, zda Polsko přistoupí na podmínky prodloužení výpovědní lhůty. „Dnes se jedná v podstatě o jednom čísle, které by tam mohlo být doplněno. V tu chvíli se už týmy nemusí scházet, protože expertní týmy svou práci odvedly. My teď uvidíme, jaká bude reakce polské strany na nabídku, kterou jsme dali,“ vyjádřil se pro Český rozhlas.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *