Týden mozku ukazuje posun neurologického výzkumu i dopady covidu

Třetí týden v březnu patří každoročně vzdělávacímu festivalu Týden mozku. Minulý rok jeho průběh narušila pandemie a pořadatelé akci na poslední chvíli zrušili. Letos si ale účastníci od 15. do 21. března mohli poslechnout všechny přednášky prostřednictvím online platforem.

Týden mozku, pořádaný Akademií věd ČR ve spolupráci s organizací The European Dana Alliance for the Brain, zde má tradici od roku 1998. Tvoří součást celosvětové kampaně Brain Awareness Week, která si klade za cíl populárně naučnou formou seznámit veřejnost se stavem výzkumu mozku, diagnostiky a léčby neurologických onemocnění. Dle zakladatele festivalu profesora Josefa Syky by akce měla přinášet především potěšení z nově nabytých informací.

 „Mozek již po dlouhá staletí přitahuje lidskou pozornost. Je tajemný, složitý a těžko uchopitelný. A jeho výzkum nedokázala zastavit ani pandemie,“ uvedla při pondělním zahájení předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Z vědeckých kapacit na festivalu promluvili neurovědec Josef Syka o sluchovém ústrojí či doktor Jiří Paleček o vzniku bolesti. Psychiatr Cyril Höschl vysvětlil základní pojmy deprese, neuroložka Soňa Nevšímalová se věnovala spánkové medicíně a přednášející z pražské VŠCHT přiblížili využití psychedelik v současné léčbě. Část přednášejících se také zabývala aktuálními dopady covidu na lidský organismus.

Pro zájemce pořadatelé připravili bohatý doprovodný program v podobě rozmanitých diskusí, filmů, besed či kvízů pro dětské i dospělé publikum. Diváci se navzdory virtuální bariéře mohli interaktivně zúčastnit panelových diskusí o mozkových nádorech, zhlédnout snímky o nejkomplexnějším orgánu lidského těla či se poučit na workshopu o kognitivních funkcích.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *