Pamatovat si je snadné, když vám někdo poradí, jak na to

Radost z úspěchu, větší soběstačnost a nezávislost ale i možnost, jak udržovat sociální kontakt v pokročilém věku přináší lidem trénink paměti, který pro ně zajišťují odborníci z České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. ČSTPMJ už více než 20 let pomáhá seniorům efektivně používat paměť a zlepšit tak celkovou kvalitu jejich života. Kromě pravidelných kurzů a lekcí organizuje každý rok v březnu také několik desítek přednášek pro veřejnost v rámci Národního týdne pro trénování paměti, který letos potrvá do 21. března.

„Smyslem toho týdne je, abychom seznámili českou veřejnost s tím, že pamatovat si je snadné, pokud se naučíte správně spolupracovat se svým mozkem (…), pokud vám někdo poradí, jak na to,“ říká předsedkyně společnosti Danuše Steinová. Jedním z cílů přednášek je také změnit postoj seniorů k problémům s pamětí a motivovat je k aktivní práci v kurzech. Ty realizují kromě vysokých škol, nemocnic nebo rezidenčních domovů také knihovny a jejich speciálně vyškolení knihovníci-trenéři paměti. Pravidelná setkávání ale v loňském roce přerušila pandemie, i senioři tak museli cvičit na dálku v jim neznámém online prostředí.

Knihovnice Dana Maroszová z Třince pociťuje, že nová situace sice brání jejím klientům scházet se, jak byli zvyklí, vidí kolem sebe ale také houževnatost a optimismus, které neopouštějí ani nejstarší část populace. „U kurzů, které probíhají čistě online, sice chybí přímý kontakt, ale i tak jsme spolu. Nemůžeme dělat všechna cvičení, (…) stále je jich ale na výběr dost. Je vidět, že lidé se na to těší, (…) jsou rádi, že se vidí. Všichni pořád opakují, že se těší, až se sejdou naživo,“ říká trenérka.

ČSTPMJ od svého vzniku v roce 1998 vyškolila téměř 2 000 profesionálů v trénování paměti. Odbornou přípravu poskytuje i v zahraničí, školí zájemce v Estonsku, Nepálu, Albánii nebo Rusku. Každý trenér je zodpovědný za úspěch klienta, vždy nastavuje cvičení tak, aby účastník zažil pocit vítězství a úspěchu, který ho bude motivovat k dalšímu zlepšení. „Trénování paměti musí být vždy úspěšné,“ říká Steinová.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *