Legendární Hašlerky slaví 100 let od svého vzniku

V prosinci roku 1920 vdechl pražský podnikatel František Lhotský život dnes všeobecně známým bonbonům Hašlerky. Jméno těmto kandytům, tvrdým bonbonům, propůjčil český písničkář a herec Karel Hašler. Dnes se jich v závodě Sfinx Holešov vyprodukuje okolo 1100 tun ročně. „Bonbony Hašlerky jsou již neodmyslitelnou součástí naší kultury, budí emoce mezi lidmi.“ Těmito slovy otevřel tiskovou konferenci, konanou 3. prosince ke stoletému výročí, manažer značky Štěpán Zendulka.

Zendulka rovněž odůvodnil dnešní úspěch československé sladkosti především tím, že si ponechala svou originalitu a nezměnil se způsob její výroby. Tato cukrovinka se vyznačuje schopností ulevit od bolesti v krku a osvěžit dech. Mezi nejoblíbenější druh Hašlerek u zákazníků patří sáčkový 90g originál balený v papírkách. Právě proto se plastový sáček tohoto nejrozšířenějšího typu převleče do historického designu připomínajícího stoleté jubileum. Zároveň je od letošního roku na trhu dostupné nové dražé, a to tzv. Hašlerky mini.

Černé bonbony s anýzovou chutí se za doby první republiky vyráběly ve fabrikách Františka Lhotského. Ovšem po znárodnění v roce 1948 se o sedm let později výroba přesunula do závodu Sfinx Holešov, kde zůstala dodnes. Od roku 1992 spadá Sfinx pod švýcarskou značku Nestlé. V závodě se vyrábějí také např. BON PARI nebo Slávie, z výrobků typu dražé pak Lentilky a JOJO.

Výrobní procedura Hašlerek spočívá ve svaření cukru, sirupu a vody při teplotě 139 °C. Do následně vzniklé kandytové hmoty se zapracují silice, bylinné extrakty (anýz, máta, jitrocel a meduňka) a aktivní uhlí kvůli nižší lepkavosti. Ze vzniklého materiálu se poté lisují bonbony požadovaných tvarů.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Nestlé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *