Seznam viní Google ze zneužívání postavení na trhu, chce 9 miliard korun

Česká společnost Seznam.cz v blogovém příspěvku oznámila podání předžalobní výzvy na americký Google. Podle Anety Kapuciánové, PR manažerky tuzemské online jedničky, se dopustil omezení hospodářské soutěže v rámci internetového vyhledávání. To mělo poškodit právě Seznam, jenž za vzniklé škody žádá přes devět miliard korun.

Představitelé Seznamu se ke kroku rozhodli na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018. Ta shledala, že se Google dopustil porušení předpisů EU. Seznam.cz postup v tiskové zprávě z 10. prosince zdůvodňuje „zneužíváním dominantního postavení Google na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android“ .

Jeho jednání mělo zamezit šíření aplikací od Seznamu v prostředí operačního systému Android vlastněného Googlem, a to v letech 2011 až 2018. Škodu, která české společnosti vznikla, vyčíslili ekonomičtí znalci podle Seznamu na 9,072 miliardy korun. Po uplynutí třicetidenní lhůty na zaplacení částky podá Seznam žalobu. Stát by se tak mohlo 10. ledna.

Firma českého podnikatele Iva Lukačoviče našla oporu u Michala Feixe ze společnosti Chronos Consulting. Porušení férovosti hospodářské soutěže dle něj spočívá především v předinstalaci vlastních aplikací na úkor konkurentů a ve zneužívání vyhledávačů tak, aby měly aplikace Seznamu těžší přístup k uživatelům oproti aplikacím Googlu.

Ten se sice nařčení z využívání možného monopolu brání, podle serveru iRozhlas.cz však k zásahu orgány EK vyzývalo už před měsícem na 165 firem a sdružení v čele s Yelpem či Trivagem. Vadí jim stejné praktiky, kvůli nimž předžalobní výzvu na uhrazení peněžité škody podal Seznam.cz. Google už EU několikrát za podobné jednání pokutovala.

Podle mluvčí Googlu ČR Alžběty Houzarové poskytuje Android uživatelům „nebývalou možnost volby“, jaké aplikace si do svých zařízení nainstalují. Na samotnou výzvu k odškodnění podle ČTK nereagovala.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *