Jazyková krajina

Tento úkol pro mě nebylo lehké splnit, protože vyžadoval hodně koncentrace. Začínala jsem se zapisováním jazykové krajiny tři dny po sobě a pokaždé na ně po deseti minutách zapomněla. Naštěstí jsem zjistila, že zaznamenávat si přesná znění, a ne kategorie je pro mě zábavnější. Dokonce přemýšlím o tom, že by to byl zajímavý koncept na netradiční povídku. I když samozřejmě děj by musel být poutavější než jeden den života studentky v době pandemie.

Myslím si, že kdyby mi někdo „hacknul“ mozek, z textu, který za den přečtu (nebo napíšu) by byl schopen přesně odvodit, kde jsem byla a co jsem dělala:

Budík vypnut. For sensitive skin. Palmolive. Colgate. Persil. There’s nothing like a Guiness (Dívám se na pohlednici na nástěnce, za normálních okolností bych text nečetla, ale soustředím se na zadání z předmětu. Dostávám chuť na pivo.). Čerstvé polotučné. Loyd. Aktualne.cz. Noční déšť rozvodnil řeky na Moravě (…další zprávy). Facebook.com. Korona je trest za to, že lidi nosí trička kapel, co nikdy neslyšeli. (…další příspěvky). Jízdní řády online. Odkud: Na mlýnku. Kam: Hradčanská. Spotify. Radiohead. The Bends. Messenger „Takže už nemáš suchej podzim?“. „Na chatu odjíždím dneska.“ Nádraží Podbaba. R.M. Rilke. Bojím se lidských slov, ó jak je znám! Vše je jim jasné, těmto počtářům: a tohle je pes a tohle dům (…). Hradčanská. Dotazník pro dárce krevní plazmy. Byl/a jsem v posledních týdnech vystaven kontaktu s někým, kdo je HIV pozitivní? Covid – 19 dotazník (…). Vyšetřovna. Reddit. Everybody is all „I support people with mentall illnesses“ until these people start showing symptoms lmao. (další příspěvky). Kakaový nápoj extra. „Dneska má celej den pršet, nevím, jestli pojedu“ Hana Krejčí volá. King Gizzard and the Lizard Wizzard. Náhodné přehrávání. Poliklinika revoluční. 1. n.p. MuDr. Ordinace. Aktualne.cz. Nová opatření přehledně. Průkaz pojištěnce. Jana Krejčí. Kalendář. Vyndání stehů. Skříň. Sell and buy. Pražské dopravní suvenýry. (obchody okolo) Děda je stejně frajer

(Reklama. Vzpomínám na předmět Český jazyk a debatu o tom, jak se společnosti snaží přiblížit mladým) První pomoc. Hradčanská. Supermarket Albert. Arašídy pražené. Arašídy loupané. Arašídy solené. Tofu natural. Google.com. Čína vegetariánská recept. Dr. Oetker. Quatro Formaggi. Milka. Přiložte platební kartu k terminálu. Troubu důkladně předehřejeme. Přihlásit. Discord. Úvod do game studies (…) Vitamínová ovocná voda. Aktualne.cz. Youtube.com. Pokud neschopní podnikatelé zkrachují, tak ať, pročistí se vzduch, míní Zeman. Odkud: Praha. Kam: Brandlín. Purchase a ticket. „Můžu se u vás stavit pro klíče?“ Nevstupovat, do not enter. Palmovka. Mějte zakrytá ústa a nos. Hlavní nádraží. Odjezdy. Nástupiště 6J. Křížem krážem vlakem. Celým Českem. Jízdenky. ISIC. Benešov u Prahy. Olbramovice. Planá nad Lužnicí. Výprodej cukroví. Turecký med. Autobusové nástupiště. Zveme vás na pouťovou zábavu. (Zašlý plakát na vesnické nástěnce působí smutně, pouťové zábavy jen tak nebudou) Hlavní spínač. Darling. Sklidit jablka. Sesbírat ořechy. (Úkoly od prarodičů) Dej Bůh štěstí. (Klasická chalupářská dekorace) Amadeus. 1984. Whatsapp. „Dobře jsem dojela, už jsem zatopila. Ráno půjdu na houby. Dobrou.“ Lenovo. Jazyková krajina – úkol. Tento úkol pro mě nebylo lehké splnit…

+ Desítky zpráv na Messengeru a Whatsappu a další texty na elektronických zařízeních

+ Spousta titulků a perexů na zpravodajských webech, Facebooku a Redditu

+ Nespočet reklamních banerů

Překvapilo mě, jaké množství textu člověk vstřebá za jediný den života ve velkoměstě a ve virtuálním prostředí. (sociální média, při online výuce, pročítání článků, při zpracovávání úkolu z online zdrojů). Zjistila jsem, že většinu reklamních sdělení v MHD i na ulici můj mozek filtruje a ani nevnímám jejich obsah. Stejně tak nepotřebuji číst názvy produktů, poznám je už jen podle loga. Když v mobilu otevírám aplikace, stačí mi vidět ikonu. Uvědomila jsem si, jak moc je můj život zautomatizovný, že se dívám kolem sebe, ale absorbuji jen minimum.

Text vznikl v rámci kurzu Český jazyk v komunikační praxi pod vedením Terezy Klabíkové Rábové.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *