Nic jako diktát z Bruselu neexistuje, shodli se mladí influenceři v debatě

Čtveřice mladých influencerů Asi.Jatka, Jakub Janda, Jan Palička a Janek Rubeš se k členství Česka v Evropské unii staví spíš pozitivně. Oceňují volné cestování v schengenském prostoru nebo vysokou kvalitu života. „Doufám, že už nikdo nebude chtít stavět ploty jako dřív. Je hrozné, že jsme chodili za hranice za něčím lepším, “ prohlásil Rubeš v diskusi, která se konala ve středu 17. dubna v pražské Národní technické knihovně. Hosté zároveň poukázali i na některé nedostatky.

Televize Seznam, která debatu před volbami do Evropského parlamentu organizovala, připravila několik tematických bloků, v nichž influenceři reagovali na různé názory a situace. Jeden z nich se týkal i rozhodování v EU. Například kandidát za KSČM Andrej Bóna kritizoval „demokratický deficit“ uvnitř unie.

„To je klasická výmluva, běžný argument stran z kraje politického spektra. Česká republika je jen málokdy přehlasována, stalo se to jen v málo případech, kdy jsme si něco nebyli schopni prosadit sami. Znalost prostředí europarlamentu je ale strašně malá,“ uvedl Janda, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty.

„Nikdy to není o nás bez nás. Spíš se ne vždy podaří České republice její pohled prosadit. Některé pravomoci se ale na EU přenesly se vstupem,“ doplnil internetový glosátor a novinář Info.cz Palička.

Dále se debata dotkla i eura. Blogerka Asi.Jatka připomněla, že se Česko k jeho přijetí zavázalo už při vstupu. Janda s Paličkou se naopak domnívají, že v zemi nepanuje ani shoda ohledně členství. Pro spoustu lidí by to mohlo znamenat ztrátu suverenity a odradit je od Evropské unie jako takové.

Diskutující se také dotkli tématu odlivu mozků do zahraničí. „Není to chyba unie, ale té dané země, podle toho, co jim může nabídnout,“ míní Asi.Jatka. Rubeš naopak tvrdil, že jeho v Česku nic nedrží. „Sám se tu držím. Česko miluju! A miluju ho stejně jako Evropu.“

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *