Smart solutions: nanotechnologie a digitalizace v běžném životě

Praktické uplatnění nanotechnologií, jejich užitek pro běžnou domácnost nebo veřejný prostor představuje interaktivní přehlídka v Galerii českých center v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. Od pondělí 6. listopadu je zde možné doslova na „vlastní kůži“ otestovat technologie v rámci projektu Smart Nano – Smart City Concept, s nímž přichází Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Kromě interaktivních ukázek z oblasti „nano“, ukázku výroby nanovlákenných materiálů nevyjímaje, si návštěvníci v Rytířské ulici zkusí také chytré lavičky nebo integrační platformu Invipo, určenou pro řízení chytrých měst.

Využití nanotechnologií může v dnešní době usnadnit život v mnoha oblastech. Výstava Smart solutions nabízí řešení pro čistý vzduch ve městech i interiérech budov, čistou vodu, protiroztočové lůžkoviny nebo revoluční vysokokapacitní a bezpečné baterie s nižší ekonomickou náročností výroby. K vidění jsou i výsledky výzkumu v oblasti antibakteriálních aplikací, jako jsou roztoky, granuláty, kosmetika a zdravotnické prostředky či antibakteriální prádlo. Uplatnění nanotechnologií dalo vzniknout také vystavovaným lyžařským a pohybovým simulátorům.

Dalším tématem výstavy je digitalizace moderních měst. Česká softwarová firma Incinity zde prezentuje svou integrační platformu Invipo, která zajišťuje řešení pro správu celého chytrého města. Díky propojení všech technologií je k dispozici unikátní portál pro občany, mobilní aplikace (iOS a Android) a v neposlední řadě komplexní operátorské pracoviště, kde jsou na jednom místě všechny důležité informace o městě. O dopravě (včetně polohy jednotlivých autobusů), parkování, elektromobilitě, chytrých budovách nebo aktivitě meteostanic.

Chytré lavičky studentů Západočeské univerzity v Plzni nabízejí uživatelům připojení na internet přes wifi, dobíjení mobilních zařízení nebo praktické vyhřívání sedadel. Lavičky jsou součástí komplexního systému snímačů informací, jehož cílem je řešení každodenních lidských problémů při úsporách práce a energie, zjednodušení orientace a celkové zpříjemnění pobytu ve městech. K tomu slouží víceúčelové platformy, kromě laviček koše, informační panely apod.

Výstava se realizuje ve spolupráci s Asociací nanotechnologického průmyslu ČR, který sdružuje české firmy z různých odvětví, od textilního průmyslu přes biotechnologie, enviromentální aplikace, optiku až po energetiku, které mají nanotechnologie jako svůj klíčový předmět podnikání.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/JohnsonGoh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *