Florbalové superfinále: Chodov otočil stav utkání a obhájil titul mistra

Pražská O2 aréna hostila v pondělí 17. dubna největší florbalovou událost na českém území. Hráči Chodova si v takticky svázaném utkání poradili s Mladou Boleslaví 3:1, přestože už od sedmé minuty doháněli gólové manko. Pražané se stali teprve třetím mužstvem v historii české nejvyšší soutěže, kterému se povedlo obhájit prvenství z předchozí sezony. Ženský titul zůstal také v Praze, florbalistky Herbadentu si hladce poradily s Vítkovicemi 6:2.

Víc než jedenáct tisíc diváků sledovalo florbal opatrný z obou stran, přesto v první třetině padaly góly. I s trochou štěstí se v sedmé minutě prosadil boleslavský kanonýr Jiří Curney. Tým Chodova odpověděl bleskově, Martin Pražan se neukvapil se střelou přes dva hráče. „Snad ještě v prosinci bych se to snažil narvat z první, v těchto situacích jsem herně vyzrál. Počkal jsem si a našel jsem skulinku mezi nohama,“ popsal chodovský obránce.

Po bezbrankové druhé třetině nastal mimořádný moment – po sporné situaci na brankovišti si rozhodčí poprvé v historii českého florbalu vzali na pomoc videozáznam. Po konzultaci dorážku Patrika Dóži do značně vychýlené brány neuznali. Míčku zabránila v cestě za brankovou čáru závěsná síť. „Rozhodčí nám všechno vysvětlili. Důležité bylo, že nás tato situace nerozhodila,“ řekl na tiskové konferenci chodovský kapitán Tomáš Sýkora.

Byl to právě on, kdo jako lídr mužstva rozhodl o titulu. Necelých šest minut před koncem základní hrací doby se opřel bez přípravy do míčku a poslal jej ke vzdálenější tyči. Když se Boleslavští v závěru odhodlali ke hře bez brankáře, potrestal ztrátu na útočné polovině Dóža. „Kluci to vydřeli, v průběhu se nám zranilo několik hráčů, museli jsme hrát na deset lidí. Patří jim obrovské poděkování,“ chválil trenér David Podhráský.

Středočeši prožívají pochopitelné zklamání. Základní část, v níž finálového soupeře v obou vzájemných zápasech porazili, ovládli s rekordním počtem 63 bodů. Ve vyřazovacích bojích ztratili pouhé dva zápasy, přesto končí bez vysněné trofeje. „Nevyhovuje nám tento typ zápasů, kdy se moc nehraje. Chodov je na tohle zvyklý, a proto taky dneska vyhrál,“ prohlásil boleslavský kapitán Petr Novotný. Superfinále se příští rok přestěhuje do Ostravy.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Martin Flousek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *