ANO vítězí v devíti krajích. Tolik hejtmanů však nezíská

Ve volbách 7. a 8. října zvítězilo hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše, které tak přebralo primát ČSSD. Nejvíce voličů ztratila KSČM. Svého hejtmana budou mít lidovci i Starostové a nezávislí. Z pravicových stran uspěla jen ODS, TOP 09 propadla.

Volby se konaly ve všech 13 krajích České republiky kromě hlavního města. Účast dosáhla lehce podprůměrných 34,57 %, což je výsledek srovnatelný s krajskými volbami roku 2012. Celorepublikově získalo hnutí ANO 21,05 %. „Jsem s výsledkem velice spokojen. Lidé jsou rozumní, nepodlehli dezinformacím,” okomentoval výsledek předseda Andrej Babiš pro ČT. Ve všech krajích však ANO post hejtmana neobsadí. ČSSD i opozice jim to znemožňují rychlým formováním koalic (viz samostatná zpráva).

Vládní ČSSD se umístila druhá s 15,25 % a prvenství si udržela jen ve dvou krajích Jihočeském a Vysočině. Přišla mimo jiné i o kraj Jihomoravský, kde byl hejtmanem již od roku 2008 Michal Hašek, na krajské úrovni nejvýraznější tvář sociální demokracie. Jedno vítězství zaznamenala KDU-ČSL, která celkově získala 6,3 % hlasů. Ve Zlínském kraji zvítězila v čele s exministrem Jiřím Čunkem s 22,97 %. V počtu získaných krajů se tak spolu se STAN řadí za ČSSD.

Starostové v těchto volbách ve většině krajů poprvé kandidovali odděleně od TOP 09 a v Libereckém kraji dokonce zvítězili s 32,35 % hlasů. V celé republice získali STAN 4,01 %. KSČM patří v celé republice 10,55 % hlasů, proti minulým volbám však propadla téměř o 10 % a v žádném kraji nezvítězila.

V porovnání s minulými krajskými volbami pravicové strany přílišný úspěch nezaznamenaly. TOP 09 patrně rozchod se starosty uškodil, celostátně získala jen 3,4 % hlasů. ODS v celorepublikovém měřítku ztratila 26 mandátů. V porovnání s posledními parlamentními volbami ale posílila. Představitelé ODS tak mohli oslavovat.

Hranici volitelnosti tří procent téměř ve všech krajích překročila také koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů (SPO), která se v kampani zaměřila hlavně na boj s nelegální imigrací.

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *