Kauza Panama Papers se týká i Čechů, politici mezi ně však nepatří

Největší únik interních dokumentů svého druhu odkryl praktiky řady prominentních politiků a podnikatelů. Právní a poradenská firma Mossack Fonseca, sídlící v Panamě, nabízela klientům efektivní způsob legalizace zisků z nelegální činnosti či úniky na daních převedením majetku do daňových rájů. Na seznamu se objevilo celkem 283 občanů České republiky – například Petr Kellner, Daniel Křetínský či Radovan Krejčíř. Přední česká média se kauzou zabývají od neděle.

Dokumenty mapují období od roku 1977 do prosince 2015. Německému deníku Süddeutsche Zeitung je poskytl anonymní zdroj. Deník je dále předal Mezinárodnímu sdružení investigativních novinářů (ICIJ) a sdílel je s více než stovkou médií po celém světě. Analýza trvala přes rok.

Pavla Holcová, zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku, uvedla v rozhovoru pro iDnes.cz, že na seznamu zatím nefigurují žádní čeští politici. „Pokud se něco takového objeví, tak samozřejmě je na to třeba reagovat, ale já si nemyslím, že se to týká nějakého člena naší vlády,“ sdělil podle iDnes.cz. novinářům v San Francisku český premiér Bohuslav Sobotka. Na Twitteru pak komentoval, že řetězec kolem offshorových společností a daňových rájů pokládá za výsměch lidem, kteří poctivě pracují a podnikají a platí daně.

Kauza se v některých zemích rozrostla do nečekaného rozměru, další postupy odhalí, zda činnosti budou považovány za ilegální. Mezi nejdiskutovanější aktéry aféry patří islandský premiér Davíd Gunnlaugsson, který se stal její první obětí a pod tlakem rezignoval, ukrajinský prezident Petro Porošenko, francouzská předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová či ruský prezident Vladimir Putin. Celkem v ní figuruje asi 70 současných i bývalých politiků, jejich příbuzných či přátel.

I když se v Česku kauza zatím politikům vyhnula, premiér vyzývá k reakci daňovou správu a Finanční analytický útvar Ministerstva financí. „Daňová správa by se každým takovým údajem měla zabývat a měly by se hledat možnosti, jak tyto subjekty postihnout, pokud se prokáže, že obcházely naše daňové zákony a že se dopouštěly eventuálně daňových podvodů. Takže teď je to práce pro daňovou správu, eventuálně policii,“ uvedl Sobotka pro ČT.

 

Článek vyšel také v Carolina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *