Pozvánka: Divadelní benefiční festival OLDstars on the ROUD

V červenci tohoto roku se uskuteční již šestý ročník studentského benefičního festivalu OLDstars on the ROUD, který se pravidelně koná v červenci ve městě Roudnice nad Labem. Prostory bývalého augustiniánského kláštera a veřejný prostor města se opět na jeden víkend promění v několik jevišť i hledišť a nabídne tři dny bohatého divadelního programu.

Pořadatelem festivalu je nezávislá umělecká skupina OLDstars, z.s., sdružující studenty a absolventy různých uměleckých škol, která pomohla odstartovat kariéru mnohých, dnes již významných herců. Kromě benefičního festivalu v bývalém roudnickém klášteře skupina organizuje také festival studentských divadel v Celetné či festival studentských kapel Ve3fest a mnoho dalších kulturních akcí. Během roku lze hry z jejich repertoáru vidět ve sklepních divadelních prostorech HarOLD a od loňského roku též v pražských Vršovicích, kde provozují bytové divadlo. Ředitelem a jedním z hlavních režisérů je Tomáš Staněk.

Divadelní repertoár má skupina OLDstars dramaturgicky velmi široký – v podání mladých herců můžete vidět kromě klasických titulů a původních dramatizací i autorskou tvorbu či moderní až experimentální divadlo. Dále nabízejí i několik monodramat a divadelních her ve spolupráci s profesionálními herci. Na loňském ročníku například zazářila hra To všechno ona, ve které pravidelně vystupuje v roli matky Ljuba Krbová nebo monodrama Po Fredrikovi, jehož hlavní postavu ztvárňuje bývalý člen souboru, Matyáš Řezníček, člen Činohry Národního divadla, který byl za roli nominován i ve Velké výroční anketě divadelního portálu i-divadlo.cz v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2017.

Na benefiční studentský festival OLDstars on the ROUD se letos můžete těšit ve dnech od 12. do 14. července 2019. Vstupenky jsou již v prodeji, a to prostřednictvím sítě GoOut.net jako 3denní permanentky za plnou či sníženou cenu. Vstupenky ale bývá možné zakoupit i na místě, a to v několika kategoriích, jako již zmíněná permanentka na celý festival, jednodenní vstupenka nebo jako lístek na jedno vybrané představení, a to vše za velmi příznivé ceny.

Počet návštěvníků každým rokem roste. Během víkendu od 13. do 15. července 2018 na akci dorazilo více než 350 návštěvníků, jejichž skladba je věkově velmi rozmanitá. Na festival ovšem nezavítají jen místní obyvatelé, ale i návštěvníci ze vzdálenějších končin. Součástí festivalových prostorů je totiž i klášterní zahrada, kde je během akce vybudováno stanové městečko s potřebným vybavením.

Jak už bylo ale několikrát zmíněno, jedná se o benefiční festival, a proto celý jeho výtěžek, který například v loňském roce činil 60 000,- pravidelně putuje na opravu a rozvoj kláštera. Za uplynulých pět let se takto podařilo získat přes 160 000,-. Díky této finanční podpoře mohlo také kromě Klášterního klubu vzniknout i Ekocentrum Zvonice. V loňském roce festival osobně zaštítil tehdejší starosta města Roudnice nad Labem, Vladimír Urban, s jehož pomocí byla akce podpořena i grantem Roudnice nad Labem. Mediálními partnery festivalu jsou servery scena.cz, odivadle.cz, divadlo.cz a i-divadlo.cz.

Festival proběhne pod záštitou náměstka hejtmana Ústeckého kraje Mgr. Petra Šmída, starosty města Roudnice nad Labem Ing. Františka Padělka, starostky Vědomic Jany Salcmanové a děkanky Divadelní fakulty AMU MgA. Doubravky Svobodové.

 

Kromě mediálních partnerů, kteří jsou v textu zmíněni jsou také partnery akce Cukrárna a kavárna Dorletka a Podřipský pivovar.

 

Tak neváhejte a dorazte na kulturní akci, která nemá v Roudnici nad Labem ani jejím okolí obdoby.

 

Zdroje:

https://www.oldstarsontheroud.cz/

http://farnostroudnice.cz/divadelni-festival-oldstars-on-the-roud-2018/

https://www.facebook.com/skupinaOLDstars/

https://goout.net/cs/festivaly/oldstars-on-the-roud-2019/mkhud/+bijfl/

https://cs.wikipedia.org/wiki/OLDstars

 

Zpráva vznikla na semináři Jiné žánry pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Foto: Oldstars

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *