Famózní Vondroušová zajistila Češkám třemi body postup do finále Poháru BJK

Tah s antukou i přes nepříznivé počasí vyšel. České tenistky na pražské Štvanici porazily britský výběr 3:2 a zahrají si na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové. K postupu výrazně pomohla dvaadvacetiletá Markéta Vondroušová, která byla u všech získaných bodů, a potvrdila tak roli reprezentační jedničky. „Hrála výborně. Je to nejlepší antukářka, kterou jsme tady měli,“ chválil kapitán Petr Pála.

Český tým nastoupil v netradiční sestavě. Pálovi chyběly klíčové opory jako Barbora Krejčíková nebo Karolína Plíšková. Do pátečních zápasů tak zasáhly Markéta Vondroušová a Tereza Martincová, která zažila reprezentační debut. Zatímco první jmenovaná zvládla zápas bez zaváhání, když smetla Harriet Dartovou 6:1 a 6:0, ve druhém střetnutí si Martincová neporadila s Emmou Raducanuovou a podlehla jí dvakrát 5:7. „Jsem za první start hrozně ráda, i když konec nebyl šťastný,“ řekla pro iDnes.cz. Do sobotních bojů tak vstupoval český tým za nerozhodného stavu.

Vondroušová zdolala Raducanuovou opět zcela suverénně dvakrát 6:1. „Hrála jsem dobře, užívala jsem si pobyt na kurtu. Lepší to být asi nemohlo,“ hodnotila. Do poslední dvouhry poslal Pála talentovanou šestnáctiletou Lindu Fruhvirtovou, která se rovněž ukázala v reprezentaci poprvé. Očekávání byla vysoká, ale nakonec proti Dartové prohrála ve třech setech 0:6, 7:5 a 2:6. V druhé sadě sice prohrávala už 3:5 a odvracela mečbol, ale dokázala ji zvrátit, a měla tak šanci zápas otočit úplně. Třetí set si však Britka pohlídala a sérii posunula do čtyřhry. „Bohužel to nevyšlo, ale zpětně se na to budu koukat jako na obrovskou zkušenost a zážitek,“ shrnula Fruhvirtová.

V rozhodujícím utkání nastoupila s českou jedničkou Karolína Muchová proti Dartové a Katie Swanové. Domácí duo nepřipustilo drama a ve dvou setech 6:1 a 7:5 stvrdilo postup do listopadového finále. „Myslím, že potenciál týmu je velký. Když bude zájem, měli bychom pomýšlet na vyšší příčky,“ uvedl Pála. Turnaj pokračuje 8.-13. listopadu zápasy ve skupinách. Naposledy v nich český tým vypadl po těsné prohře se Švýcarkami. Na vítězství čeká od roku 2018, kdy v tehdejším Fed Cupu porazil Spojené státy.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *