Moje slunce Mad v českých kinech od 21. října

Celovečerní snímek režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, který získal Cenu poroty na prestižním festivalu animovaných filmů v Annecy, se po pěti letech tvorby dostává do kin. Příběh na motivy knihy Petry Procházkové Frišta se promítá od 21. října.

Film v česko-francouzsko-slovenské koprodukci vypráví o Heleně, která odlétá do Kábulu, aby se provdala za spolužáka Nazira. Život tam je jiný než v Evropě a z Heleny se stává Herra, která si mimo nové jméno musí zvykat i na rozdílné postavení žen a mužů ve společnosti. Do jejího života nečekaně vstoupí malý chlapec jménem Mad, který pochází z nedalekých hor, a Herru čeká nová etapa.

Hlavní hrdinku namluvila Zuzana Stivínová, a to jak v české, tak v mezinárodní jazykové verzi, kde skvěle střídá češtinu a jazyk darí. Další role pro české publikum obsadili Hynek Čermák, Ivan Trojan, Miroslav Krobot, Jana Plodková, Jitka Schneiderová a další. Mezinárodní verze se už představila na festivalu v Karlových Varech.

Kniha Frišta se podle Petry Procházkové od animovaného snímku příběhem příliš neliší. Při tvorbě režisérce sloužily jako předloha videa a dokumentární filmy z Afghánistánu. Sama ho nikdy kvůli zákazu producentů nenavštívila. I přes to je prostředí Kábulu ve filmu zobrazeno realisticky a detailně.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Aerofilms

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *