V Superdebatě ČT pokládala dotazy poprvé také umělá inteligence

Jak byste se změnili, kdybyste se narodili jako robot? Jakou byste chtěli mít supervlastnost? Neobvyklým dotazům čelili lídři politických stran v předvolební debatě České televize. Kromě moderátorky Světlany Witowské se jich ve středu 6. října poprvé ptala také umělá inteligence – Matylda.

Filozofická fakulta s týmem českých vědců speciálně pro tuto příležitost vyvinula pokročilou umělou inteligenci, která dostala ženskou podobu virtuální moderátorky. K dispozici měla programy stran, hnutí a koalic a také životopisy předsedů. Z nich vytvořila několik otázek, na které se hosté pokusili reagovat. „Měla vnést do debaty dětský princip, politiky jsme chtěli vytrhnout z běžného kontextu a rozbít to,“ uvedl pro DVTV hlavní vývojář Jan Tyl.

Předseda ODS Petr Fiala se s technologií AI setkal takto poprvé, proto nedokázal jednoznačně odpovědět, jak by se měla regulovat. „Mám radost z toho, že Matylda nemůže volit, a doufám, že nikdy volit nebude,“ dodal. Lídr hnutí SPD Tomio Okamura měl za úkol říct, jakou by si přál superschopnost, na což odvětil, že je spokojený takový, jaký je. Obdobně reagoval sociální demokrat Jan Hamáček, který zvažoval, co by změnil, kdyby se narodil jako robot.

Po vysílání vznikl na síti Twitter parodický profil @MatyldaZDebaty. Během jednoho večera jej začalo sledovat více než tisíc uživatelů. Nejsdílenějším tweetem se stal satirický výrok: „Proč se mi zdálo, že mě Okamura balil?“ Založil ho dvacetiletý student marketingové komunikace a PR z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Chtěl jsem jen pobavit pár kamarádů. Nenapadlo mě, že se to tolik chytí, natož, že budou s účtem interagovat reální politici. Jsem překvapený, uvidím, co podniknu dál,” uvedl autor pro Carolinu.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: ČT 24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *