Studenti žurnalistiky: „Novinář by měl psát pro lidi a o lidech“

I když končící se akademický rok nebyl příliš nakloněný klasickému studiu, přesto se budoucím novinářům podařilo dostat s mikrofonem v ruce na místa, kam by se jinak nepodívali. 

Byli při filmování „Služky“ slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské. Zde se naučili vést rozhovory. Třeba s Vicou Kerekes, Karlem Dobrým nebo mladou slovenskou herečkou Danou Droppovou. Připravili reportáže s kluky, kteří mají netypické povolání. Jarda a Pavel jsou  „pohřebáci“. Od sanitáře Vasyla z pelhřimovské nemocnice se dozvěděli, že nejtěžší na tomto povolání bývá mnohdy víko na vozíku, kterým se převážejí mrtvá těla. Mluvili s lékařem na covidovém oddělení, ale také s uklízečkou, pro kterou byli prvními novináři v jejím životě.

Zpovídali psychologa Matúša Kucbela, který se svým týmem vymyslel pro zdravotníky aplikaci měřící stres a depresi. Vedli rozhovor se psychiatrem Maxem Kašparů. Se slovenským chodcem a olympijským vítězem Matějem Tóthem hledali odpovědi, jak zvládnout i náročné momenty, které život přináší. Reportovali ze zabijačky jehněte. S producentem Damianem Machajem, který stojí za úspěšným podcastem „České podsvětí“, rozmlouvali o podcastech.

Vyzkoušeli si pracovat s lidmi na třídičce odpadů v Hrádku u Pacova. I odtud přinesli rozhlasové reportáže. S mikrofony zaznamenali stavění májky v Libkově Vodě, aktivitu žen z okolí Pelhřimova, které pro místní zdravotníky pekly v nejtěžších časech cukroví. Navštívili BIOCEV i očkovací centrum. Zajímali se o práci vojáků, kteří v pelhřimovské nemocnici pomáhali zdravotníkům. Rozhlasové interview udělali se slovenským premiérem Eduardem Hegerem během jeho první oficiální návštěvy Prahy. 

Naučili se dojit krávy na statku v Čelistné. Byli v kovárně v Olešné. Pracovali tu nejen s mikrofonem, ale postavili se i za výheň. Užiteční byli i pro děti z mateřské školy v Božejově jako průvodci věží kostela sv. Jiří. Nejen tato reportáž rozhodně stojí za poslech. Najdete ji spolu s dalšími výstupy za oba semestry v rubrice AUDIO na naší stránce.

„Děkuji mým studentům, že se nám díky oboustranné aktivitě podařilo zvládnout covidovou dobu se zdravým rozumem. I přes všechny nesnáze to pro mě byl paradoxně jeden z nejhezčích a nejsmysluplnějších semestrů, které jsem doposud jako učitel zažil. Jsem vám za něj upřímně vděčný,“ uzavírá bilanci akademického roku za rozhlasovou specializaci Karol Lovaš.

Kromě jeho rozhlasové glosy pro Rádio Slovensko (RTVS) na vás čekají ještě dva příspěvky. Autorem prvního „O novinářích a lidech“ je Daniel Palát. Martin Klouda připravil ten druhý – o mediální gramotnosti. Příjemný poslech.

Karol Lovaš: Spokojené krávy nebučí
Daniel Palát: O novinářích a lidech
Martin Klouda: O mediální gramotnosti

Foto a video: Karol Lovaš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *