Výstava Radek Pilař 90

K výročí nedožitých devadesátých narozenin Radka Pilaře se rozhodla galerie Villa Pellé uspořádat výstavu (kurátor Pavel Ryška), která si dala za cíl zachytit umělecký vývoj tohoto významného českého umělce. I když je Radek Pilař známý především jakožto autor animovaných postav Večerníčka a Rumcajse, ve své tvorbě se věnoval i jiným uměleckým směrům, což se odrazilo na různorodosti jeho díla.

Výstava je tak koncipována na základě různých období Pilařova života. V prvním patře nalezneme jeho abstraktně pojaté obrazy a olejomalby z padesátých a šedesátých let, které vznikly poté, co se prvně při svých cestách seznámil se západoevropským uměním. Druhé patro je věnované jeho animované tvorbě pro děti. Zde můžeme najít jedny z jeho prvních nákresů Večerníčka spolu se znělkou přehrávanou na starých a nových televizorech. Stejně tak jsou zde části věnovány i postavičce Rumcajse, jeho vzniku, televizním dílům a knížkám, do kterých mohou návštěvníci nahlížet. Pro ty mladší návštěvníky se na výstavě nacházejí i interaktivní a hravé prvky, jako například skládačky a hlavolamy nebo zpětný projektor, přes který si děti mohou promítat vlastní postavičky. Jedna místnost je však zaměřená i na jeho méně známé malůvky a animace, jako je například slovenský televizní seriál pro děti Pozrite sa!, který Pilař sám animoval a zrežíroval. Poslední patro je pak vybaveno převážně televizory, na kterých jsou přehrávány Pilařovy kolážovité a abstraktní výtvory, kterým se věnoval počátkem devadesátých let při svém experimentování s videoartem.

S každou místností se tak člověk dostává do jiné sféry autorova života, kdy může nahlédnout do různých etap jeho fascinujícího náhledu na umění. Výstava je velice poutavá svým stylem a zpracováním, v níž se kloubí stará a nová technologie, což umožňuje zachytit jakýsi průřez Pilařovým životem a bližší seznámení rozmanité tvorby, kterou roku 1993 předčasně ukončil srdeční infarkt.

Text vznikl  v předmětu Poválečná literatura a kulturní publicistika pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D. 

Foto: Galerie Vila Pellé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *