Oslavy Mezinárodního dne Romů se i letos přesunuly do online prostředí

Organizace Ara Art pořádala letos už posedmé oslavu Mezinárodního dne Romů. Ani koronavirus organizátory neodradil, ale akce se musela, stejně jako loni, přenést do online prostředí. Z pražského divadla D21 se vysílal živý přenos na facebookové stránky Ara Art. Přestože tento svátek připadá na 8. dubna, festival započal už ve středu 7. dubna a skončil až 9. Tyto tři dny patřily romské kultuře, událost se převážně zaměřovala na hudbu, ale na programu byly i literatura, vaření a debaty s hosty. Všemi večery provázeli diváky moderátoři Claudie Laburdová a Vojta Lavička.

„My samozřejmě slavíme Mezinárodní den Romů každým rokem, ale ten letošní ročník je výjimečný tím, že slavíme také 50 let od vzniku Světové romské unie, která vznikla v Londýně v roce 1971,“ otevřel Lavička hlavní večer. Ve čtvrtek 8. dubna také vystoupila kapela V.I.P. Band, jež zaskakovala za skupinu Bachtale Apsa, jelikož měl jeden z hudebníků pozitivní test na koronavirus. 

Součástí koncertu byla i debata s muzikanty. Moderátoři se věnovali tématům hrdosti romského národa a významu tohoto svátku pro něj. „Pro mě je tento den výjimečný, protože je to něco, co je naše, a toho moc není. A každý Rom by ho měl slavit,“ zodpověděl otázku Milan Krok (více k tématu v navazujícím samostatném rozhovoru).

Oslavy nabídly i koncerty skupin Lače Manuša a Pefek Band, dále literární autorské čtení Věry Horváthové, kritickou debatu o romské hudbě a vaření tradičních receptů s Pavlem Berkym.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Ara Art

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *