Cesta do světa pojídačů ponožek. Na Hradčanské vystavuje svou tvorbu ilustrátorka Lichožroutů

Lichožrouti, Vombat Jirka, H2O… Všechny tři tyto dětské knihy spojuje jedno jméno – Galina Miklínová. Svými kresbami přivádí tato výtvarnice již přes dvě dekády k životu mnoho hrdinů příběhů pro malé a vlastně i velké čtenáře, a právě její práci mohou v těchto dnech zblízka sledovat návštěvníci galerie v Pelléově vile na Praze 6.

Renesanční budova takřka doslova přes ulici od stanice metra Hradčanská totiž až do března hostí výstavu tvorby Galiny Miklínové zaměřenou primárně na její zřejmě nejznámější výtvarný počin – Lichožrouty. Ve prostorách celého horního patra jsou k vidění desítky kreseb této autorky, nejen ty zveřejněné, ale také ty, jež dosud nebylo možno kdekoliv zahlédnout a obdivovat.

Výstavu organizátoři koncipovali do stylu přístupného i oněm dětským příznivcům těchto poutavých příběhů, proto zde nenajdete žádné zdlouhavé texty a cedule s vyprávěním o všem možném, jen ne o tom podstatném. Naopak byl velký důraz kladen na interaktivitu a to, aby si každý návštěvník vytvořil vlastní cestu a způsob, jakým tento kulturní zážitek přijme.

Vedle ilustrací tak visí živí a v reálu ještě roztomilejší Lichožrouti, velký kreslicí stůl láká k obohacení již tak bohatého světa strávníků nepárných ponožek a co by to bylo za výstavu o pohádkách, kdyby nebylo možné je i na promítacím plátně sledovat; ovšem zde netradičně z pohodlí obrovské postele.

Ale to je teprve dejme tomu teoretická stránka expozice, v podkroví totiž čeká i praktický výlet mezi Lichožrouty. Stačí zatáhnout za páčku a hle, rázem z kupy skutečných ponožek vyskočí pruhovaná a tuze hladová příšerka. No nebojte se a hoďte jí nějakou svou nepotřebnou ponožku, ať jste malí či velcí. Pobaví se tu totiž všichni…

Zpráva vznikla na kurzu Poválečná česká literatura a kulturní publicistika pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D. 

Foto: Villapelle.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *