Výstaviště zaplnily stovky stánků s knihami. Do Prahy zavítali i dva nobelisté

Minulý týden se v Praze uskutečnil již 25. ročník mezinárodního knižního veletrhu a festivalu literatury Svět knihy. Návštěvníci se mohli setkat s tvorbou z téměř čtyř desítek zemí na pražském výstavišti v Holešovicích od 9. do 12. května.

Do Prahy zavítalo několik desítek autorů z Česka i zahraničí. Čestným hostem Světa knihy byla Latinská Amerika. Hlavní událostí se stalo setkání se dvěma držiteli Nobelovy ceny za literaturu, Peruáncem Mariem Vargasem Llosou a Němkou Hertou Müllerovou. Oba spisovatelé se také sešli na společné debatě věnované významu literatury pro hlas svobody a politický boj. Sobotní večer v Lucerně moderoval Jakub Železný.

Hlavním tématem letošního ročníku Světa knihy byla Paměť a vzpomínky. Festival se zaměřil na široké pojetí dějin literatury od orální historie přes memoáry až po obecný vztah k dějinám. Inspirací pro letošní téma byla i Latinská Amerika. „Autoři z této oblasti paměť a vzpomínky ve svých dílech hodně tematizují,“ vysvětluje ředitel veletrhu Radovan Auer.

Čtenáři si mohli pořídit knihy u více než čtyř stovek vystavovatelů. Svět knihy ale nabídl i debaty s autory a jejich autogramiády. Mimo jiné představila své Hodiny z olova letošní držitelka ceny Magnesia Litera Kniha roku Radka Denemarková.

Pohled na literární tvorbu v evropském kontextu přinesl nový pavilon Café Evropa. Ten vyhradili organizátoři pro diskuse o literatuře a myšlení. Cílem bylo zdůraznit příslušnost české tvorby k evropskému kulturnímu prostoru.

Na festivalu se udílela také Cena Jiřího Ortena pro mladé autory. Tu získala japanoložka Anna Cima se svým debutem Probudím se na Šibuji. Do užšího výběru se dostal i Vojtěch Matocha s knihou Prašina a básník Jan Škrob se sbírkou Reál. Pro bližší informace o letošním ročníku Světa knihy můžete navštívit webové stránky sk2019.svetknihy.cz.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *