Snímek Milada přibližuje také soukromý život Horákové

Nejen atmosféra politických procesů v padesátých letech ožije v novém snímku Milada. Film nesoucí křestní jméno političky a bojovnice za svobodu Horákové přiblíží mimo její názory i osobní život, vztah k manželovi a dceři Janě. „Snažili jsme se o autentický vhled nejen do politického, ale především osobního života,“ uvedl scenárista, režisér a producent snímku David Mrnka. Diváci jeho celovečerní filmový debut mohou zhlédnout od 2. listopadu.

Ten nápad jsem dostal asi před deseti lety, kdy bylo výročí její smrti,“ líčil Mrnka na tiskové konferenci v úterý 17. října. Nadchl ho natolik, že téměř ihned kontaktoval jedinou dceru Horákových Janu Kánskou, která souhlasila a poskytla mu nejen cenné informace, ale i doposud nezveřejněné materiály: dopisy, rodinné fotografie a paměti svého otce. Snímek tak popisuje především její osobní příběh, který upřednostňuje před tehdejším politickým děním.

Role Milady se zhostila izraelská herečka Ayelet Zurerová, která účinkovala například ve filmu Andělé a démoni, jejího chotě ztvárnil americký herec Robert Gant. Většinu rolí ale obsadili tuzemští herci: Aňa Geislerová, Vladimír Javorský nebo Ivana Chýlková. Velice neobvyklou roli zastal mladičký Daniel Rchichev, který ztvárnil Janu Horákovou ve věku sedmi let.

Horáková žila v letech 1901 až 1950. Byla československou političkou, jež bojovala za svobodu během druhé světové války proti nacistům a později proti komunistům. Ti ji po vykonstruovaném procesu jako jedinou ženu popravili.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Bohemia Motion Pictures

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *