Osobnosti diskutovaly o kultuře a její budoucnosti

Konference Střed zájmu: Kultura v nové realitě o nových možnostech kultury v budoucnosti daleké i blízké nastínila problémy současného umění i návrhy jejich řešení. Odehrála se v pondělí 23. listopadu a trvala od 10 do 16 hodin. Zaměřovala se především na životní prostředí a možnost práce v krizi způsobené pandemií koronaviru.

První ze tří bloků prezentoval pod názvem Změna společnosti environmentální témata. Podle diskutujících může kultura poukazovat na problémy se životním prostředím, udávat trendy a tlačit vládu ke zpřísnění emisních zákonů. Na tyto problémy poukázali filozofka Alice Koubová, ekonom Jan Bittner, ekologická ekonomka Naďa Johanisová a Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha.

Audit kultury, neboli panel druhý, řešil transformaci kultury v souvislosti s momentálními omezeními. Zároveň se zabýval otázkou, zda předtím přehřátá ekonomika neznačila i přehřátou kulturu, jinými slovy, jestli nebylo kultury před nouzovým stavem až moc. Zde do debaty přispěli ředitel Moravské galerie Jan Press, kreativní producent Yemi, umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj, dokumentarista Vít Janeček a kritička Anežka Bartlová.

Finální panel Perspektiva umělců přiblížil, jak momentálně žijí a (ne)tvoří samotní tvůrci. Prezentující vystupovali formou aplikace Zoom a diváci mohli sledovat přímý přenos na Facebooku organizací Kreativní Evropa a Institut umění – Divadelní ústav. Vysílalo se z plzeňského Depa 2015, kde událost moderovali Jana Návratová a Ondřej Cihlář.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *