Čeští judisté skončili na domácím ME bez medaile

Letošní kontinentální šampionát v Praze, který se uskutečnil bez diváků, skončil pro české judisty neúspěchem. Olympijský vítěz Lukáš Krpálek nedosáhl v kategorii nad 100 kilogramů na stupně vítězů a obsadil dělené páté místo. Ze zbylých jedenácti českých reprezentantů jen tři postoupili alespoň do druhého kola. Na přípravu výběru měla vliv opatření spojená s koronavirem.

„Pro mě to bude obrovská motivace směrem k olympiádě. O to víc budu pracovat, aby byla medaile z Tokia. Musíme doufat, že všechna ta opatření pominou a budeme moci normálně cestovat, jak jsme zvyklí. Je vidět, že pokud budu chtít pomýšlet na olympijskou medaili, tak musí příprava vypadat úplně jinak,“ řekl Krpálek pro Lidovky.cz.

Úřadující mistr světa byl hlavní českou nadějí. Problematická příprava povětšinou v domácích podmínkách a přerušená jeho nákazou koronavirem se projevila na výkonech. Ve čtvrtfinále prohrál s Rusem Tamerlanem Bašajevem na ipon. Trojnásobný evropský šampion musel do oprav, kde porazil Orema Sassonema z Izraele. V boji o bronz českého borce dvakrát povalil na zem Gruzínec Guram Tushishvili a zápas skončil po dvou bodovaných technikách za 40 vteřin.

„Že čtyřikrát za závody upadnu na wazari, to se mi fakt nestává,“ řekl Krpálek. Příčinu nezvyklých chyb hledal trenér v nedostatečné přípravě, kdy Krpálek mohl vycestovat jen na soustředění do Turecka. „Pral se tam s devadesátkama, stovkama. Prostě s úrovní, kterou jsme byli schopni zajistit. Ale podobně těžký trénink, jako bývá v Japonsku nebo na kempech, kde se sjedou nejlepší judisté, Lukáš několik měsíců neměl,“ řekl Petr Lacina pro iDnes.cz.

Ve druhém kole skončila cesta šampionátem pro Věru Zemanovou, Jiřího Petra a Daniela Prokopa. Ostatní Češi vypadli hned na začátku.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *