Autorské čtení představilo nominované knihy na Magnesiu Literu

Jana Fortuníková –

„Já si připadám úplně nepatřičně, když po chvilce poezie teď budu mluvit o děvkách, policajtech a devadesátkách na Žižkově,“ uvedl své životní svědectví Patrik Banga. Kniha romského novináře je žhavým kandidátem na zisk ceny Magnesia Litera za nejlepší debut. Zákulisí vzniku nominovaných knih letošního roku poodkryla čtveřice tvůrců v rámci autorského čtení v Knihovně Václava Havla (30. 3.) 

Na otázkách a odpovědích postavil svou prvotinu Vesmírníček aneb usínáme s vědou Petr Brož. Vědec a planetolog představuje v sedmdesáti příbězích pro děti základní fakta o vesmíru a všem, co v něm najdeme. Uspokojivá vysvětlení všemožných proč v ní kromě dětí naleznou i rodiče. Dílo soutěžící v kategorii DILIA Litera za debut roku dává rodinám prostor k trávení společného času a interakci při čtení, jelikož schválně obsahuje i pokročilejší pojmosloví. Autor klade jednu zajímavost za druhou, které spíš vyvolávají zvědavost než spánek, což se promyšleně míjí s podtitulem knihy. 

Do knihoven větších čtenářů míří  Bitva o diamant Báry Dočkalové. Napínavý příběh o baseballu, kamarádství a divokém západě může vyhrát Literu za knihu pro děti a mládež. Autorku dvou knih a především učitelku angličtiny inspirovala k napsání dobrodružné prózy vlastní pedagogická zkušenost o mezitřídním sváru. Na Ameriku, kde se děj odehrává, zavzpomínala při covidové pauze, která ji přinesla čas k napsání knihy. 

Novinář a spisovatel Miloš Doležal zaznamenal vzpomínky na svou ženu Janu bezprostředně po její smrti. Smutné verše, které 29. března přečetl v Knihovně Václava Havla, charakterizoval jako žalozpěv, rekviem i milostné básně. Poezie se mu naskytla jako vhodný žánr pro sepsání svých bolestivých pocitů. Intimní sbírka Jana bude brzo sbírat lipový květ může ovládnout kategorii Litera za poezii. 

Večer uzavřel ve veselejším tónu Patrik Banga. Přestože svoje dospívání v rasistické době devadesátých let dokáže rekapitulovat s humorem, zažil kvůli svému původu drsné okamžiky. V reportážním románu Skutečná cesta ven se s ničím nemazlí, protože dle jeho slov kniha o ošklivých věcech, nemůže být napsaná krásným jazykem. Autenticky napsanou autobiografii se rozhodla porota nominovat na cenu DILIA za debut roku.

Kteří autoři převezmou prestižní ocenění Magnesia Litera 2023, se dozvíme při slavnostním vyhlášení 17. dubna.

Text vznikl pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Fotografie je částí obálky knihy Patrika Bangy Skutečná cesta ven, kterou vydalo nakladatelství Host.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *