„Pretty Woman už šla u mě dávno spát“

„Povolání prostitutka“ je název praktické bakalářské práce Adély Černé. Spolu s prostitutkou Helenou se postaví na ulici, aby lépe pochopila a porozuměla, co toto nelegální povolání v reálu obnáší. Cílem práce bude dostat se pod „krunýř“ nejstaršího řemesla. Vcítit se do ženy, která prostituuje, ne proto, že ji to dělá dobře, ale proto, že potřebuje peníze. Podle statistik až 60 % prostitutek v Česku tvoří matky samoživitelky. Následující rozhovory vznikly jako předstupeň k realizaci samotné práce.

Prostitutka Helena: „Nevěřím na prince na bílém koni“

Ačkoliv se v dnešní době velká část světa ponořila do online prostředí, prostituce na ulicích stále zůstává. „Já jsem si žádného rozdílu nevšimla,“ popisuje svou zkušenost Helena, která se jako sexuální pracovnice živí posledních dvacet osm let. Pokles klientů naopak zaznamenala během koronavirové pandemie, ale dodává, že v dnešní době už se vrací stále více mužů. Výjimkou pro ni nejsou ani klienti z cizích zemí, se kterými se domlouvá jednoduchou němčinou. „A co je třeba, to se dá ukázat rukama,“ vysvětluje Helena v rozhovoru s Adélou Černou.

„Největší kravaťák umí být největší prase“

Prostitutka Helena je na ulici už 28 let. Začínala v šestnácti. Původem Slovenka utekla ze slovenských Levíc. V Čechách ji nikdo nehledal. Na Slovensku by jako mladistvá skončila v dětském domově. I dnes pracuje. Místo? Pražské Karlovo náměstí. O klientech, pasácích, ale i kolegyních – prostitutkách, o lásce a důvěře mluvila v rozhovoru s Natálii Malcovou. 

„Křivdu za svůj život necítím“

Třetí rozhovor s prostitutkou Helenou připravila Karma Hasbach.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *