Popelnice nevybírají jen bezdomovci. Dumpster-diving jako protest proti plýtvání

Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Česká domácnost vyhodí průměrně 37,4 kilogramu potravin za rok, supermarkety pak dokonce tisíce tun potravin ročně. Proti zbytečnému plýtvání již bojuje mnoho organizací, začali se ale zapojovat i jednotlivci provozováním tzv. dumpster divingu. V popelnicích poblíž supermarketů hledají zbytečně vyhozené jídlo a doslova se v nich „potápějí.

Zachraň jídlo z popelnice

Důvody, proč supermarkety vyhazují některé potraviny, jsou až absurdní. Stačí, aby potravina měla například natržený či jinak poškozený obal a musí se z prodeje vyřadit, a to se vztahuje i na potraviny, které tím nijak poškozeny nejsou (například ovoce, zelenina, etikety u nápojů a mnoho dalšího). Supermarkety se totiž musí řídit Zákonem o potravinách a tabákových výrobcích, kde mají jasně stanovená pravidla, co z prodeje musí být vyřazeno. Nejčastějšími popelnicovými úlovky dle anket mezi aktivními dumpster divery jsou právě ovoce a zelenina. Hned poté následuje pečivo, kterému skončilo minimální datum trvanlivosti.

Takovéto plýtvání má samozřejmě negativní dopad i na životní prostředí. Tak například 28 % zemědělské půdy zabírají suroviny, které se vyhodí a 21 % sladké vody se využije na jídlo, které skončí v koši. Dumpster divers většinou nejsou lidé, kteří by na jídlo neměli peníze, a proto ho takto lovili, ale spíše lidé, kteří se proti tomuto konzumnímu nakládání se zbožím vymezují a snaží se snížit jeho negativní dopady tím, že takto zbytečně vyhozené potraviny z popelnic zachraňují a spotřebují. Lidé takto ušetří nejen na jídle, ale šetří právě i životní prostředí.

Obsah popelnice před supermarketem Tesco na Pražského povstání. Zdroj: Facebook Dumpster diving Praha

Kde mě nechytí?

Já sama jsem členem soukromé skupiny dumpster diverů v Praze na Facebooku. Lidé tam často přidávají své úlovky a dávají tipy na místa, kde jsou popelnice plné vyhozeného jídla. Funguje mezi nimi nepsané pravidlo, že si berou jen to, co opravdu snědí a zbytek tam nechají pro ostatní. Skupina je důležitá hlavně v tom, že si lidé vzájemně poskytují tipy na místa, kde jsou popelnice snadno přístupné a nevyhodí je ostraha. Takovýchto skupin je pro celou Českou republiku samozřejmě mnohem více a existují i různé mapy, kde jsou vyznačeny supermarkety, kde se dá dobře dumpsterovat.

Celosvětová mapa supermarketů, přiblíženo na Prahu. Zdroj: https://dumpstermap.org

Přestože v České republice není dumpster diving vyloženě nelegální (zákon ho oproti jiným zemím neřeší), popelnice jsou majetkem obce, případně supermarketu a na vybírání jejich obsahu lze nahlížet jako na krádež, což mi připadá zcela absurdní. Na jednu stranu chápu, že toho supermarkety kvůli dumpster diverům méně prodají, ale nemyslím si, že je to tak výrazná částka, aby musely své popelnice zamykat a posílat k nim ostrahu. 

Reklamyabout:blankREPORT THIS ADSOUKROMÍ

Jen bedýnka z Lidlu to nezachrání

Asi nejsem jediná, koho napadne jedna základní otázka – proč toho v první řadě supermarkety tolik vyhazují? Jak už jsem zmínila, supermarkety podléhají Zákonu o potravinách a tabákových výrobcích a některé věci zkrátka prodávat už nesmí. Pořád ale existuje mnoho možností, co dělat, aby se tyto potraviny do popelnic vyhazovat nemusely. Některé supermarkety o této skutečnosti vědí a chtějí ji řešit. Například Lidl na podzim minulého roku rozhodl, že ovoce a zeleninu, které mají poškozený obal a nemohou se prodávat standardně, umístí do bedýnek, které si budou moci zákazníci koupit za symbolických 25 Kč a zaznamenal velký úspěch. I další supermarkety na to v poslední době reagují tak, že se snaží část potravin redistribuovat potřebným lidem, potravinovým bankám a zvířatům nebo zlevňují produkty s blížícím se datem spotřeby. Pořád to ale nestačí a podle aktivity v dumpster divingových skupinách se toho vyhazuje stále hodně.

Bedýnka ovoce a zeleniny, která má za cíl snížit plýtvání. Zdroj: Lidl

Na začátku roku 2018 přišla v platnost novela zmíněného zákona, která nařídila prodejnám nad 400 metrů čtverečních potraviny, které nejsou v souladu se zákonem, ale jsou bezpečné pro konzumaci, nabídnout neziskovým organizacím, které poskytují potravinovou pomoc. Přestože tehdy skupina senátorů navrhla zrušit tuto povinnost, neboť ji považovala za nucený dar, zrušena nebyla a dodnes funguje. Potravinovým bankám ale zvýšením objemu nashromážděných potravin vzrostly náklady a za současné situace, kdy jsou ještě dražší ceny pohonných hmot a energií, nejsou banky schopny efektivně jídlo distribuovat a opakovaně žádají ministerstvo o pomoc.

Přestože se stát i samotné supermarkety snaží proti plýtvání bojovat a každým rokem se objem vyhozených potravin opravdu sníží, bohužel se stále ještě do popelnic před některými těmito obchody velké množství jídla vyhazuje. Pokud ale supermarkety ve velkém hlásají, jak chtějí plýtvání zabránit, proč nenechají dumpster divery, aby jim v tom pomohli a jídlo zachránili a zpracovali? Místo toho vyhozené potraviny v popelnicích hlídají a zamykají, což odporuje všemu, co říkají. Doufám, že dokud se budou potraviny takto vyhazovat, bude se dumpster diving na více místech spíše přehlížet, než tak ostražitě hlídat. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *