Výstava představuje odkaz Chalupeckého, kurátoři zrušili zápůjčku z Moskvy

Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy představila v úterý 15. března ve výstavních sálech Městské knihovny jednu z hlavních událostí svého letošního programu – výstavu Světy Jindřicha Chalupeckého. Setkávají se na ní díla více než šedesáti umělců několika generací, jejichž tvorbu kritik přímo i nepřímo ovlivnil. Jméno Chalupeckého (1910-1990) dodnes nese ocenění pro výtvarné umělce do 35 let. Výstava potrvá do 19. června.

Expozice zahrnuje široké spektrum děl – od prací autorů českého poválečného umění, například Vladimíra Boudníka, přes díla zahraničních umělců, jako je Ilja Kabakov, až po reflexe současných tvůrců, mezi něž patří Anežka Hošková nebo Václav Magid. „Záměrem není vytvořit Chalupeckému pomyslný pomník, ale naopak skrze dialog historických děl a práci současných umělců reflektovat, co z Chalupeckého myšlenek a aktivit je relevantní pro současnost,” řekl novinářům při zahájení Tomáš Pospiszyl, jeden z kurátorů výstavy.

Prostory expozice jsou rozděleny do několika zdánlivě samostatných sekcí. Najdeme zde pohled do Chalupeckého bytu ve Vršovicích, v „čítárně“ se setkáme víc než s třiceti vybranými texty o dílech jeho oblíbených autorů a „obrazárna“ zase nabídne slavná i zapomenutá díla tuzemského umění druhé poloviny 20. století.

Světy Jindřicha Chalupeckého - GHMP
Václav Magid, z cyklu Moskevský deník, 2020–2021

Po napadení Ukrajiny Ruskem se Společnost Jindřicha Chalupeckého rozhodla odmítnout plánovanou zápůjčku uměleckých děl z Moskevského muzea moderního umění a výstavu realizovat z lokálních, potažmo evropských sbírek. Organizátoři zároveň vyzvali ukrajinské a ruské umělce žijící v České republice, aby se libovolným uměleckým příspěvkem na výstavě vyjádřili k otázce, jak aktuálně přistupovat k prezentaci ruského umění a k tamějším kulturním institucím.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: GHMP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *