17. listopad ve studentských reportážích

Podívejte se na sérii reportáží o akcích, které provázely oslavy 17. listopadu 2021. Videa vznikla v rámci kurzu Tvůrčí dílny I – audiovize pod vedením Mgr. Veroniky Mackové, Ph.D.

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. To dnes oslavují lidé po celém Česku. Na různých místech v republice se po páté hodině rozsvítily budovy do barev trikolóry. Pořádají se výstavy, průvody a koncerty. Středobodem připomínkových akcí je ale opět Národní třída v Praze. Jak to tam vypadá se podívejte v následující reportáži.

Reportáž Adama Procházky:

Uplynulo třicet dva let od sametové revoluce. Po celé republice se tak konaly každoroční oslavy pádu komunismu. Nejvíce lidí se, jako již tradičně, sešlo na Národní třídě, kde sedmnáctého listopadu 1989 začala studentská demonstrace.

Reportáž Vojtěcha Donáta:

Na pražském Albertově proběhla ve středu v rámci oslav 17. listopadu debata o vývoji české investigativní žurnalistiky. O její polistopadové proměně diskutovali investigativní novináři Jaroslav Kmenta, Aneta Snopová a Jakub Zelenka. Událost pořádali studenti z Politologického klubu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

Reportáž Adély Snopové:

Praha oslavila 17. listopad. Tisíce lidí vyrazily ve středu do centra hlavního města, aby uctily Den boje za svobodu a demokracii. Zásadní události z let 1939 a 1989 připomenuly akce konané na Národní třídě, Václavském náměstí a dalších místech.

Reportáž Filipa Janoty:

Dnes si lidé po celé republice připomínají Den boje za svobodu a demokracii. Před osmdesáti dvěma lety, v roce 1939, nacisté násilně uzavřeli české vysoké školy, v roce 1989 zase započaly masové demonstrace vedoucí k pádu komunismu v Československu. Největší oslavy probíhaly tradičně v hlavním městě.

Rerportáž Tomáše Hány:

Česko si ve středu připomíná výročí 17. listopadu, a to hned dvěma událostmi. Státní svátek se oficiálně nazývá jako Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Oba historické momenty vzdoru od sebe dělí padesát let. Jaké pozornosti se jim dostává dnes?

Reportáž Dana Hübsche:

Proti krokům vlády a pandemickým opatřením demonstrovalo 17. listopadu na Staroměstském náměstí přes deset tisíc lidí. Akci svolaly tři desítky uskupení v čele s hnutím Otevřeme Česko – Chcípl PES. Rozhodování vlády označují za protiústavní, zpochybňují pandemii covidu-19 a popírají význam očkování. 

Reportáž Nanety Jirákové:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *