Na výstavě v Galerii 1 můžete nahlédnout do života i kanceláře Václava Havla

Výstava k 10. výročí posledního rozloučení s prezidentem Václavem Havlem zobrazuje komentované fotografie mapující Havlův život od cesty do prezidentského křesla po jeho vztahy se světovými osobnostmi. Autory výstavy, která potrvá do 29. ledna v pražské Galerii 1, jsou Alan Pajer a Tomáš Oliva.

Expozici Václav Havel – občan, disident, prezident zahájili 1. prosince autoři připomenutím osobnosti posledního československého a prvního českého prezidenta. „Václav Havel byl člověk naděje. On nikdy neříkal, jak to nemá být, ale snažil se říkat, jak to má být. A taky říkal, že naděje je stav ducha, který dává životu smysl,“ uvedl Alan Pajer.

Návštěvníci si v Galerii 1 ve Štěpánské ulici můžou prohlédnout snímky zachycující nejvýznamnější momenty Havlova působení. Samotná výstava je rozdělena do pěti částí. První nese název z Hrádečku na Hrad a zachycuje cestu Václava Havla od vězení po zvolení prezidentem. V Tvářích doby se návštěvníci můžou podívat na fotografie osobností doprovázejících Havla v jeho prezidentském období. Další dvě pasáže jsou věnované vstupu České republiky do NATO, jedné z nejmarkantnějších zásluh působení prezidenta Havla, a jeho setkáním s významnými politickými osobnostmi celého světa. Finální úsek patří poslednímu rozloučení.

Kromě zlomových okamžiků života Václava Havla je možné si na výstavě prohlédnout portréty prezidenta, včetně citací jeho výroků a velkou fotografii zvěčňující prezidentovu kancelář.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Anna Tereza Kristóf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *