Konec jedné éry: zlatými Slavíky se poprvé stali Ewa Farna, Marek Ztracený a Mirai

Český slavík se vrátil. Čtyřletou odmlkou symbolicky uzavřel zlaté voliéry Lucie Bílé a předloni zesnulého Karla Gotta. Vystupující uctili jeho památku i vzpomenuli na Miroslava Žbirku a Hanu Hegerovou. Výsledky vyhlášené v pátek 19. listopadu však v médiích i na sítích zastínila diskuse, která se rozproudila po proslovu Karla Janečka, jenž anketu vzkřísil.

Zpěvačkou roku se stala Ewa Farna. V děkovné řeči vzpomněla na prvního slavíka, kterého obdržela před patnácti lety jako Objev roku. Poprvé předčila Lucii Bílou, která po letech na zlaté příčce skončila na místě druhém. „Tohle stříbro má pro mě hodnotu zlata,” reagovala. Bronz převzala Eva Burešová, která později písní Lásko má vzdala hold letos zesnulé Haně Hegerové.

V kategorii Zpěvák roku zvítězil Marek Ztracený, který tak převzal první místo po Karlu Gottovi. Ocenění mu symbolicky předávala Ivana Gottová. V proslovu připomněla manželovy kvality, které za jeho celoživotním úspěchem stály. Za Ztraceným se umístili písničkář Jan Pokorný, vystupující pod jménem Pokáč, a frontman kapely Kryštof, Richard Krajčo. Ztracenému patří i absolutní prvenství s celkovým počtem 48 048 hlasů. Kapelou roku se stalo uskupení Mirai v čele s Miraiem Navrátilem. Druhou příčku obsadil Kryštof následovaný Kabáty s bronzovým oceněním.

Rozpačitou reakci publika vzbudil proslov rappera Martina Pohla, který v kategorii Hip hop & rap obsadil pod pseudonymem Řezník první místo.

Podle něj tato ocenění nemohou odrážet realitu. „Tohle je takový žebříček toho, co poslouchají ženské 50 až 60 plus. U nás jsou šikovní progresivní umělci, ale ti v tomhle sále nesedí.“ Jeho kritiku rázně odmítla zpěvačka Monika Bagárová. Ještě větší emoce rozpoutal Karel Janeček, hrdý partner letošního Českého slavíka, který se ostře vymezil proti očkování dětí a protiepidemickým opatřením celkově. Distancovala se od něj televize Nova jako generální partner i nadační fond Neuron, jehož je Janeček zakladatelem a podporovatelem.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Český slavík 21

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *