Pražská zoo získala prestižní ocenění a představila další projekty na ochranu zvířat

Za projekt Návrat divokých koní a činnost spjatou se záchranou koně Převalského obdržela Zoo Praha minulý týden cenu WAZA Conservation Award. Spolu s tímto programem také vedení zoo představilo své budoucí projekty na ochranu ohrožených druhů po celém světě a vzdělávací aktivity pro děti.

WAZA Conservation Award uděluje Světová asociace zoologických zahrad a akvárií za mimořádné přínosy v oblasti ochrany biodiverzity. Jedná se o nejvyšší možné ocenění a pražská zoologická zahrada je teprve šestou institucí na světě, která jej obdržela. Chov koní Převalského má v Praze dlouholetou tradici. První pár se do Troji dostal už v roce 1932, tedy rok po založení zoo. Chov nepřerušila ani druhá světová válka, během níž se počet těchto zvířat na celém světě snížil na 31. K dnešnímu datu se zde narodilo více než dvě stě hříbat.

Projekt Návrat divokých koní vznikl v roce 2010 jako reakce na prudký propad populace koní Převalského v Mongolsku zapříčiněný silnou zimou. Zoo Praha spolu s Armádou ČR během devíti leteckých transportů přepravila již 34 koní Převalského do oblasti Velká Gobi B na západě Mongolska. Jak na tiskové konferenci uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, zkoumají se nové oblasti a připravují se převozy dalších jedinců tohoto ohroženého druhu.

Dalším jedinečným projektem realizovaným pražskou zoo je takzvaný Toulavý autobus v Kamerunu. Ten má za úkol seznámit děti žijící v okolí rezervace Dja i jejich rodiče s ochranou životního prostředí a vybudovat v nich kladný vztah k přírodě. Pro mnohé děti je to navíc první výlet mimo jejich rodnou vesnici. Během cesty na záchrannou stanici mají místní šanci pozorovat kromě jiných ohrožených druhů i gorilu nížinnou.

V Indii se Zoo Praha podílí na záchraně gaviálů indických na řece Čambal. Populaci krokodýlů žijících výlučně v Indii ohrožuje především těžba písku a odčerpávání vody z řeky. V současnosti zoologická zahrada podporuje monitoring těchto živočichů, který už v minulosti přinesl zásadní poznatky o jejich životě, a pomohl tak dále vzdělávat strážce parku i místní obyvatele.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Zoo Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *