Dokument o Karlu Gottovi se dočkal slavnostní premiéry a putuje k divákům

Tvůrci dokumentárního filmu Karel vyprávějícího příběh hudební legendy, Karla Gotta, se po takřka roce odkládání mohli těšit ze slavnostní premiéry. Ta se odehrála v pondělí 4. října v pražském Slovanském domě ve třech promítacích sálech. Na zpěváka přišla zavzpomínat celá řada jeho kolegů z umělecké branže, včetně Jiřího Suchého či Lucie Bílé. Finální proslov patřil zpěvákově ženě a současně producentce filmu, Ivaně Gottové, kterou na premiéru doprovodily dcery Charlotte Ella a Nelly Sofie.

Dvouhodinový snímek režisérky Olgy Malířové Špátové zachycuje osobnost Karla Gotta hned v několika rovinách; pěvecké, umělecké i rodinné. Cílem bylo především poskytnout co nejautentičtější portrét českého slavíka, na jehož kontě jsou desítky milionů prodaných alb.

Špátová při tvorbě využívala bohatých archivních záběrů, zároveň se ale režisérce podařilo zachytit poslední rok zpěvákova života, a být mu tak nablízku až do jeho smrti v říjnu 2019. V důsledku velkého množství natočeného materiálu původně vznikl snímek se sedmihodinovou stopáží, a jak sama režisérka uvedla v rozhovoru pro Českou televizi, dodnes lituje toho, co musela z filmu vystřihnout. I tak však dokument vyvolal u početného publika, sestávajícího z širokého spektra českých umělců, silné emoce. Ostatně dokládají to i slova herečky Zlaty Adamovské, která podle CNN Prima News označila dokument za nádherný.

Předpremiéra filmu se odehrála už loni v září v rámci oficiálního zahájení festivalu dokumentárních filmů Febiofest, avšak premiéra oficiální se musela opakovaně odsouvat kvůli pandemii koronaviru. Letos v září dostali první šanci dokument zhlédnout diváci v Gottově rodné Plzni na filmovém festivalu Finále, pro širokou veřejnost pak vstupuje do kin 7. října.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Karel Gott Agency

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *