Viktor Orbán navštívil Česko. S Babišem řešili migraci i dopady pandemie

Maďarský předseda vlády navštívil Českou republiku ve středu 29. září. Slavnostně ho dopoledne u Kramářovy vily uvítal český premiér Andrej Babiš. Oba politici se poté společně vydali do Ústí nad Labem, kde Babiš vede kandidátku svého hnutí ANO v nadcházejících parlamentních volbách.

Babiš s Orbánem dle svých slov probírali vzájemnou spolupráci obou zemí, zároveň také kritizovali EU za nedostatečné řešení migrace. Dalšími tématy byly ceny emisních povolenek a dopady pandemie. Společnou tiskovou konferenci obou premiérů poznamenalo neudělení akreditací některým novinářům, například z redakcí Die Zeit,  Le Monde, ale také tuzemských Hospodářských novin. České noviny na svém webu informovaly, že mluvčí vlády rozhodnutí obhajoval kapacitou místnosti.

Odpoledne následovalo setkání s příznivci hnutí ANO v Severočeském divadle a večer přivítal maďarského premiéra na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman. Společně jednali o energetice a dopadech Green Dealu.

Zeman i Babiš Orbána považují za svého dobrého přítele. Maďarský premiér nicméně dlouhodobě patří k nejkontroverznějším politikům celé Evropy. Západ například kritizoval schválení zákona, který Orbánovi v době pandemie covidu umožňoval vládnout bez omezení pomocí dekretů. Po kritice Evropské komise jej maďarský parlament těchto pravomocí zbavil. Orbán naopak opakovaně pranýřuje Brusel za údajné zneužívání moci při zasahování do vnitřních záležitostí státu.

Kritice se Orbán nevyhnul ani v České republice. Zhruba dvacítka demonstrantů na něj čekala v Praze u Kramářovy vily, další poté v Ústí nad Labem. Protestující nesli transparenty a vlajky EU a LGBT komunity. Nesouhlasně se k návštěvě maďarského premiéra postavil třeba také předseda Pirátů Ivan Bartoš, který na Twitteru napsal, že právě Orbánova politika založená na likvidaci svobodných médií a omezování lidských práv je vzorem pro českého předsedu vlády Andreje Babiše.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *