Dobrovolníci se pustili do čištění přírody v rámci akce Ukliďme Česko

S jarním úklidem začali v sobotu 27. března dobrovolníci po celé České republice. Cílem bylo uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek ve městech, vesnicích i přírodě. Členové organizačního týmu spolku Ukliďme Česko by se dali spočítat na prstech jedné ruky, přesto se akce zúčastnilo přes 45 tisíc lidí na více než tisícovce míst.

Kvůli současným vládním opatřením proti šíření koronaviru se nekonaly tradiční hromadné akce, pouze individuální nebo rodinné. Loňský jarní úklid museli organizátoři kvůli epidemické situaci odvolat, a tak se tento rok rozhodli neponechat nic náhodě a dobrovolníkům předali bezpečnostní pokyny.

Další letošní novinkou bylo rozmístění takzvaných pytlomatů, u kterých lidé našli rukavice, pytle a mapku míst, kde je největší nepořádek a kde sesbíraný odpad ponechat. „Bydlíme tu několik let a touhle dobou se toho moc nedá dělat, tak jsme přiložili ruku k dílu, vzali pytle a rukavice a vyrazili na procházku do Proseckých skal. To byste koukala, kolik bordelu jsme posbírali,” říká účastnice Petra z Prahy, která pomáhala se synem Martinem.

Úklid doprovází i soutěž fotografií. Až do 15. dubna mohou dobrovolníci zasílat své snímky pytlomatů, kuriozních nálezů a nejmenších účastníků.

Před dvěma lety se do akce zapojilo přes 65 tisíc dobrovolníků, kteří posbírali 1120 tun odpadu na 2273 místech země.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *