Zpěvák a textař David Stypka podlehl rakovině

Zpěvák, kytarista a textař David Stypka zemřel 10. ledna ve věku 41 let po rok a půl dlouhém boji s rakovinou slinivky. Smutnou událost oznámila nahrávací společnost SinglTon, se kterou Stypka spolupracoval. V roce 2017 získal cenu Anděl v kategorii Sólový interpret.

Hudebníkovo úmrtí později potvrdila i jeho rodina: „S lítostí oznamujeme, že zpěvák, skladatel a básník David Stypka podlehl dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi covid-19.“ O své nemoci řekl fanouškům v říjnu 2019.

Stypka, původem z Frýdku-Místku, působil na české hudební scéně od 90. let, výraznější úspěch zaznamenalo EP Jericho z roku 2016, které mu vyneslo nominaci na Objev roku v hudebních oceněních Anděl. Hned o rok později se posluchačům vryl do paměti, když vydal se svou kapelou Bandjeez desku Neboj. Právě za ni obdržel Anděla v kategorii Sólový interpret. Nejúspěšnější skladbou alba se stal duet s Ewou Farnou Dobré ráno, milá.

Původním povoláním novinář, později grafik, se do české hudební historie zapsal jako chytrý textař písní s myšlenkou i chytlavou melodií. Často promítal do tvorby své pocity, jak sám na konto poslední desky Neboj řekl: „Podařilo se nám nějakým vedením osudu udělat veselo-smutnou desku a že takový ten smutek a zmar, který je v písničkách zakotvený, neovlivňuje vyznění desky, na které je nakonec spousta naděje.“

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: David Stypka & Bandjeez

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *