FSV UK oslavila 30. výročí svého vzniku, pochvaluje si zájem ze zahraničí

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy si připomněla třicet let od svého vzniku. Na dvou panelových diskuzích promluvili rektor Tomáš Zima, děkanka Alice Němcová Tejkalová, předseda Akademického senátu Václav Moravec a další představitelé či absolventi. Všichni online, kvůli vládním opatřením. „Mrzí nás, že jsme se nemohli sejít fyzicky ve Vlasteneckém sále Karolina. I přes to jsme se rozhodli nerezignovat,“ uvedla Němcová Tejkalová 22. října.

Zima úvodem připomněl historii FSV. Ta vznikla v roce 1990, v době převratných společenských změn. Během tří dekád se z původních dvou set studentů zvýšil jejich počet na nynějších pět tisíc, včetně těch zahraničních. Na škole také působí vyučující z ciziny. „To je obrovská devíza, která zajišťuje přísun nových myšlenek, a tím i dynamický rozvoj fakultě,” poznamenal vedoucí Katedry evropských studií Tomáš Weiss.

Vedoucí Katedry žurnalistiky Filip Láb zase apeloval na kolegy, aby šířili povědomí o sociálních vědách do médií a veřejnosti. „Dokud to neuděláme, selháváme ve třetí roli univerzity, protože nejsme schopni sdělit to, co víme.“

Následně dostalo slovo hned několik úspěšných absolventů, například Ivana Karásková, nynější analytička výzkumného centra AMO se zaměřením na Čínu a Tchaj-wan. „FSV byla jedna z mála fakult, které vůbec v tom českém prostředí umožňovaly vyjet na obě místa, tím myslím na ostrov i na pevninu,” uvedla. Martin Palán, vlastník a ředitel společnosti Bontonfilm, doplnil: „Filmy a jejich tvůrci přichází z celého světa a musíte znát kultury, s kterými komunikujete. Musím říct, že jsem zde velmi využil znalostí ze studia sociálních věd. Dveře to otvírá daleko snadněji.“

I ostatní hosté napříč obory se shodli, že jim škola velmi pomohla v pozdější kariéře. Ať už tím, že si prohloubili znalosti politologie či ekonomie nebo si osvojili práci novináře.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Klára Hospodárová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *