Roušky, odstupy a známé hlasy. Noc literatury představila evropská díla

V továrnu na vafle podle stejnojmenné knihy Romana Helinského či v dělnické prostředí krátce po válce, kam svůj příběh (Paťiv) situoval Andrej Giňa, se proměnily ulice pražských Vršovic a Královských Vinohrad. Ve středu 7. října do nich zavítal 14. ročník Noci literatury. Na dvaceti netradičních, mnohdy běžně nepřístupných místech si mohli zájemci poslechnout úryvky z knih současných evropských autorů v podání známých osobností.

Na letošek připadá 130. výročí narození Karla Čapka, proto se pořadatelé akce v čele s organizací Česká centra rozhodli vybrat Prahu 10, kde se nachází Čapkova vila. Hlavním motivem se staly tradice a alternativa, což se projevilo na zvolených prostorech.

Četlo se jak ve starších budovách, jakými jsou kostel sv. Václava nebo Sokolovna, tak v moderních studiích (Studio Krymská) či zrekonstruovaných místech (Svět Hub). Kontrast podporovala i díla, v nichž se životy lidí prolínaly s trochou nadpřirozena a absurdity. V Modern Art Gallery plné bust známých osobností navodila slovenská herečka Zuzana Onufráková díky knize Tři smrtky se plaví od Vandy Rozenbergové atmosféru úvah, jako další se zapojili její čeští kolegové Ivan Trojan, Ondřej Pavelka nebo nově Berenika Kohoutová se Zdeňkem Piškulou.

Akce se tradičně koná v květnu před festivalem Svět knihy, tento rok ji koronavirová pandemie přesunula až na podzim. Přesto se nevyhnula bezpečnostním opatřením. Povinné roušky, dezinfikování rukou a dvoumetrové rozestupy platily všude, počet lidí v místnosti se omezil na 15 až 30 lidí.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Naneta Jiráková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *