Psí tinder líčí, jak se randí pod dohledem francouzského buldočka

„Myslím si, že jsem se měla narodit jako pes,“ prohlásila o sobě Petra Macková Hrochová, která ve čtvrtek 4. dubna pokřtila v pražském Paláci Luxor první sólovou knihu Psí tinder. Příběh vypráví francouzský buldoček Evžen, který pomáhá paničce vybrat životního partnera. Akce se účastnila také ilustrátorka Lucie Králíková a sám Evžen, který je ale ve skutečnosti fenkou.

Macková Hrochová při psaní milostných eskapád Evženovy paničky čerpala nejen z vlastní zkušenosti, ale i ze zážitků svých kamarádek. Hlavní hrdinka postupně střídá partnery všeho druhu od galeristy až po hipstera. A o nich Evžen rozhoduje, zdali je daný muž ten pravý. Název knihy vychází z jména mobilní aplikace pro seznámení, buldočka si autorka vybrala jednoduše: „Mně se líbí esteticky a je to ideální městský pes.“

Ovšem doma psa překvapivě nemá, náklonnost k nim projevuje v útulcích: „Od psa je to čistá láska. Miluje vás takovou, jaká jste, především pokud jim dáváte jídlo. Pes vás podrží.“ Z honoráře darovala pět tisíc korun občanskému sdružení Buldočí naděje, které se stará o nechtěné a týrané psy.

Za ilustracemi stojí Lucie Králíková, pro kterou byl Psí tinder prvotinou. Spolupráci si velmi užila, i když měla jeden mírně negativní důsledek: „Viděla jsem tolik videí a fotek francouzských buldočků, že tomu sama nevěřím. Doteď se mi ve vyhledávači objevují reklamy typu: Kupte si francouzského buldočka.“

Nakonec se představil i sám Evžen, tedy vlastně fenka Pepřenka z Buldočí naděje, která jako jediná z hostů dostala privilegium chodit po stole. Akci podpořily firma na psí obojky Lear a společnost Bewooden, která se specializuje na ručně vyráběné módní doplňky. Jejich zástupci stejně jako Buldočí naděje se stali kmotry Psího tinderu.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Megaknihy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *