#maythefourth be with you! Prahou prošel průvod postav ze Star Wars

Obi-Wan Kenobi, princezna Leia či Darth Maul, všechny tyto postavy navštívily v sobotu 5. května Prahu. Jednalo se sice jen o fanoušky světa Hvězdných válek v kostýmech, ale i tak měl průvod něco do sebe. Uskutečnil se už počtvrté u příležitosti mezinárodního dne Star Wars, který se celosvětově pořádá o den dřív.

Rozličné postavičky, ať dobré či zlé, z planet jako Naboo, Coruscant či Tatooine, se sešly v půl deváté na Václavském náměstí. Odtud se průvod vydal ulicí Na Příkopě přes náměstí Republiky až na Staroměstské náměstí, kde byl už předem ohlášený konec trasy. To ovšem nebylo vše, protože program pokračoval v klubu Cross na Spořilově. Tam se uskutečnily tematické přednášky a workshopy. Mluvilo se například o tom, jak probíhalo natáčení, jak se svět změnil, a do pléna se dostalo i tolik propírané téma nejnenáviděnější postavy celého univerza – Jar Jara Binkse.

„Star Wars miluji od malička,“ řekla pro Carolinu dvacetiletá studentka Jitka v kostýmu mladé padawanky Ahsoky Tano. „Koukám se na to vždycky, když jsem nemocná. Úplně jsem tomu světu propadla. Lidé se často diví, že jsem dívka a mám to ráda, ale já si nemůžu pomoct.“

Kostýmy byly neuvěřitelně propracované a nikdo nedělal rozdíl mezi temnou a světlou stranou. Často se dalo zahlédnout ve společném rozhovoru mistra Yodu se stormtrooperem nebo Obi-Wana Kenobi s Darthem Vaderem. Průvodu se zúčastnili lidé všech generací od nejmladších až po ty starší. Nejspíš je to dáno i tím, že první díl Star Wars přišel do kin už v roce 1977. George Lucas tak očividně ovlivnil tři nebo dokonce čtyři generace fanoušků.

Zatím posledním počinem studia Disney, které před několika lety práva na Hvězdné války koupilo, je epizoda VIII s podtitulem Poslední Jedi. Tento snímek až donedávna držel rekord v návštěvnosti kin, ale přišel o něj o posledním dubnovém víkendu, kdy jej porazili nejnovější Avengers studia Marvel.

25. května pak bude mít premiéru další příběh ze světa Luka Skywalkera a jeho všemi oblíbených robotů C-3PO a R2-D2 – Solo: A Star Wars Story. Bude popisovat životní osudy jedné z nejznámějších postav vůbec, Hana Sola. Na příští rok se plánuje závěrečná epizoda nejnovější trilogie, která bude celkově jedenáctým hraným filmem, nemluvě o několika animovaných seriálech a filmu Klonové války. Studio Disney navíc oznámilo, že se chystá natočit ještě další trilogii.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Jan Křovák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *