HET liga: Plzeň, Olomouc i Sparta vítězí, osm týmů ve hře o záchranu

Pětadvacáté kolo první fotbalové ligy zase hnulo tabulkou. Sparta se díky výhře nad Jabloncem posunula na příčky zajišťující evropské poháry, Severočeši naopak poprvé na jaře prohráli. Před Spartou se na třetím místě stále drží Olomouc, která zdolala Ostravu 1:0. Vedoucí Plzeň zabrala a po čtyřech zápasech opět naplno bodovala, vyhrála na hřišti Brna. Na to nedokázala odpovědět Slavia, která ztratila body po remíze v Liberci. Zamotává se situace ve druhé polovině tabulky – prakticky všechny týmy se při sebemenší ztrátě mohou namočit do sestupových starostí, devátý Zlín od posledního Brna dělí jen osm bodů.

Právě Zlín však udělal důležitý krok k zachování prvoligové příslušnosti, když uspěl na hřišti trápící se Boleslavi. Přibližně po půlhodině zápasu došlo ke kurióznímu okamžiku – gólman hostí Zdeněk Zlámal při zákroku proti vysokému obloučku Petra Mareše zlomil tyč a následovala víc než desetiminutová přestávka, při níž se musela poškozená branka vyměnit za tréninkovou. Nucená pauza pomohla domácím, kteří si do poločasu vypracovali několik příležitostí. V té největší dokázal Zlámala přehodit Nikolaj Komličenko, na čáře však zakročil stoper Jonathan Bijimine a míč na poslední chvíli vykopl.

Obdobnou šanci neproměnil po změně stran zlínský Vukadin Vukadinovič. I jeho zakončení zablokovali těsně před brankovou čárou domácí zadáci. O chvíli později se však právě srbský forvard ve zlínských službách radoval – seběhl si na kolmý pas Mehanoviče, zasekl míč podél Ladislava Takácse a přízemní střelou překonal Martina Polačka. Závěrečný nápor domácích k ničemu nevedl, a zlínští fotbalisté tak teprve podruhé v této sezoně vyhráli na hřišti soupeře.

„Zápas se mi hodnotí těžko. Prohráli jsme utkání, které jsme prohrát neměli. Přestože v první půli náš výkon nebyl optimální, vypracovali jsme si šance, které jsme měli proměnit. Po půli tam byla ještě jedna brejková situace, pak ale soupeř dal gól a od té doby byl lepší, fotbalovější. My už jsme se potom trápili,“ ohlížel se za utkáním domácí trenér Jozef Weber.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/macblack

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *