Prahou prošel pochod proti antisemitismu, uctil památku obětí holocaustu

V centru hlavního města se v neděli 22. dubna konal Pochod dobré vůle k uctění památky obětí holocaustu a připomenutí 70. výročí založení státu Izrael. Hlavní myšlenkou už patnáctého ročníku pochodu, pořádaného českou pobočkou organizace Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, bylo motto: Všichni jsme lidé. Organizátoři pochodu chtěli upozornit na stálé nebezpečí výskytu antisemitismu i násilí vůči etnickým a náboženským menšinám.

Stovky účastníků se sešly na náměstí Franze Kafky, aby se za zpěvu hebrejských písní a jemného dunění zvířecího rohu, zvaného šofar, vydali pomalou chůzí na Palachovo náměstí před Rudolfinum a dále do Valdštejnské zahrady. Někteří aktéři se v průběhu pochodu spontánně zapojovali do zpěvu,

jiní pouze mlčky mávali prapory s Davidovou hvězdou. Přítomní měli možnost podepsat petici na podporu přemístění českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.Ve Valdštejnské zahradě podpořili pochod svými projevy místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a izraelský velvyslanec Daniel Meron. Nebyli však jedinými známými osobnostmi, které vyjádřily poch

odu přízeň. Pochodu i doprovodného programu se již po několikáté účastnil herec Jan Potměšil.Zvláštní důraz se letos kladl na osudy židovských dětí, odvezených do Dánska, a příběhy jejich poválečných setkání. Oficiálně připadá den památky obětí holocaustu na 27. leden, den osvobození koncentračního tábora Osvětim v roce 1945. Židé si však připomínají pohnuté osudy svého národa i v dubnu, neboť v tomto měsíci došlo v roce 1943 k povstání ve varšavském ghettu.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Jan Lucián Jeřábek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *