Prahu v budoucnosti poodhaluje výstava plánovaných projektů

Výstava Praha zítra? ukazuje, jak se v budoucnu může změnit podoba hlavního města. Plánované projekty, které zasáhnou do života jejích obyvatel, si mohou zájemci prohlédnout v Centru architektury a městského plánování (CAMP) nedaleko Karlova náměstí. Architektonickou přehlídku zahájila 5. března vernisáž, na níž promluvili primátorka Adriana Krnáčová a ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Z více než 60 prezentovaných projektů jsou některé jenom na papíře, další ve fázi realizace. Návštěvníci výstavy mohou vidět návrhy velkých dopravních staveb, které ovlivní život v Praze, ať už se jedná o linku metra D nebo revitalizaci Václavského náměstí. Na něm by se mohl omezit provoz aut, čímž se rozšíří pěší zóna a vyrostly by zde i nové stromy. Na Malostranském náměstí, z něhož nedávno zmizelo parkoviště, by mohla vzniknout klidová zóna s lavičkami.

Mezi dalšími projekty se objevila dostavba Kongresového centra, oprava Šlechtovy restaurace v parku Stromovka nebo stavba campusu Albertov. Organizátoři nezapomněli ani na „menší“ plány: na přestavbu dnes již nevyužívané továrny MEOPTA na Cibulkách nebo rekonstrukci Nuselského pivovaru či radlické mlékárny, kde má vyrůst administrativní čtvrť.

V nabídce jsou také komentované prohlídky, ke zhlédnutí bude i dokument Místa, která čekají. Ten divákům ukáže dnes již neužívané budovy hlavního města. „Jedná se zejména o opuštěná nákladová nádraží, kvůli jejichž osudu v posledních letech proběhly spory,“ přibližuje dokument Boháč. „Pražané mnoho projektů uvidí vůbec poprvé,“ dodává Krnáčová.

Výstava potrvá do 4. května a je přístupná zdarma každý den od 9 do 21 hodin kromě pondělí, všechny projekty je možné vidět také na webu IPR.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/JESHOOTS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *