Praha čeká na Signal

Ve čtvrtek začíná pátý ročník Signal festivalu, na kterém bude k vidění 20 světelných instalací mladých autorů ze čtyř kontinentů. Festival tradičně obsadí centrum hlavního města od 12. do 15. října. Letošní ročník s sebou přinese spoustu novinek v podobě Galerijních zón a bohatého doprovodného programu.

V Praze se představí 22 umělců a uměleckých skupin z deseti zemí z Evropy, Asie, Austrálie a Severní Ameriky. Mimo tradičních stereoskopických 3D videomapingů nebo interaktivních instalací přinese letošní Signal hlavní novinku, tzv. Galerijní zónu. Tu budou tvořit čtyři instalace ve čtyřech prostorách, které jsou veřejnosti přístupné jen výjimečně: v Colloredo-Mansfeldském paláci, DUP 39, Zrcadlové kapli Klementina a paláci U Stýblů. Objekty v Galerijní zóně budou jediné, jejichž přístup bude omezen symbolickým poplatkem 100 Kč.

Místa, která bude stát za to navštívit, budou rozdělena do dvou tras: Centrum a Vinohrady. Ve vinohradské části bude opět stěžejním bodem festivalu kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, který osvítí 3D stereoskopický videomaping francouzského umělce Yanna Nguyemy. Mimo něj se každý festivalový den od 23:00, při příležitosti oslav 5. narozenin Signalu, na fasádě sv. Ludmily znovu odehraje všech pět videomapingů, které byly pro kostel v minulých ročnících vytvořeny. Další dominantou vinohradské trasy bude instalace Australana Kita Webstera. Ten si pro návštěvníky připraví velkolepou stavbu v podobě tří symetrických bran, které budou osvětleny více než 700 tisíci LED světly.

Trasa Centrum nabídne např. objekt BEYOND španělské dvojice Playmotes, který zabere plochu Staroměstského náměstí a vytvoří na něm dokonalou geometrickou iluzi. V případě instalace Octopus Garden v Anežském klášteře vytvořili její němečtí autoři RaumZeitPiraten experimentální objekt představující postapokalyptickou scénu, která netradičně spojuje zvuk s obrazem v prostoru.

Návštěvníky čeká i bohatý doprovodný program, jako např. přednášky, workshopy či hudební vystoupení. „Z koktejlu instalací, které jsme v rámci programové rady pro pátý Signal zvolili, mám opravdu dobrý pocit a věřím, že si na festivalu najde každý tu svoji. Velkou radost máme letos také z počtu českých umělců i z množství nově vznikajících děl. Věříme, že laťku, kterou jsme si kdysi vytyčili, stále posouváme a ani tento říjen nebudou návštěvníci večerů strávených v ulicích Prahy litovat,“ řekla programová koordinátorka Signalu Lenka Jiroutová.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Signal Festival

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *