Čeští fotbalisté oficiálně zakončili neúspěšnou kvalifikaci na mistrovství světa

Fotbalová reprezentace v průběhu minulého týdne odehrála poslední dva zápasy kvalifikace na mistrovství světa 2018 a potvrdila své postavení za postupujícími Německem a Severním Irskem. V Baku zvítězila 2:1 a v Plzni nad San Marinem 5:0.

První utkání se odehrálo ve čtvrtek na Národním stadionu v Baku. Hlavním cílem bylo ustálit mužstvo a započít přípravu na další kvalifikaci na mistrovství Evropy. Trenér  Karel Jarolím se vrátil k systému se čtyřmi obránci, poprvé od zápasu s Norskem ve stoperské dvojici Marka Suchého doplnil Jakub Brabec a zálohu obměnili Josef Hušbauer s Antonínem Barákem. Díky kvalitním výkonům ve Werderu Brémy si soutěžní debut odbyl Jiří Pavlenka.

Český tým kontroloval hru a vytvořil si několik slibných šancí, jenže vždy chyběla přesnost ve finální fázi. Avšak v 26. minutě mohli jít domácí do vedení po trestuhodně nepřesné malé domů  Suchého. O pět minut později Jan Kopic pohotově uklidil vyraženou střelu Jakuba Jankta a otevřel skóre. Deset minut po začátku druhé půle rozhodčí nařídil pokutový kop po nafilmovaném pádu a Afran Izmailov ho bezpečně proměnil. O jedenáct minut později po Daridově centru ve vápně vyskočil  Barák a hlavičkou uzavřel skóre.

V neděli 8. října pak Češi přivítali v plzeňské Doosan Aréně reprezentanty San Marina. Karel Jarolím sáhl k velkým změnám, Josefa Hušbauera nahradil Bořek Dočkal a obrana získala, až na Pavla Kadeřábka, zcela nové složení. Na levé straně nastoupil Filip Novák, stoperskou dvojici složili Michael Lüftner s Tomášem Kalasem a mezi tři tyče se postavil Tomáš Koubek, který za celý zápas musel zasahovat pouze jednou.

Český výběr si počínal sebevědomě, už v osmé minutě Jankto našel ve vápně Michaela Krmenčíka, jenž nedal brankáři sebemenší šanci. Během úvodní půlhodiny se Krmenčík prosadil ještě jednou a Kopic upevnil poločasové vedení na 3:0. Během druhé půle se Češi dostali do několika gólových situací, ale špatná koncovka zhatila pokusy o navýšení vedení. Až v poslední dvacetiminutovce dokázali Novák a Václav Kadlec překonat brankáře Simonciniho. Výsledek 5:0  však mohl být výraznější, jenže domácí ve vyložených šancích buď minuli, nebo nevyzráli na, i přes pět obdržených branek, skvěle chytajícího Simonciniho.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: macblack / Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *