Praha fotografická letos ocenila hlavně černobílé fotografie

„Praha je jedno velkolepé divadlo. Praha je uspěchané, všední, každodenní představení. Praha je obraz.“

Těmito slovy básníka Pavla Vrby zahájila v pondělí 10. dubna moderátorka Marie Tomsová 21. ročník výstavy Praha fotografická na Staroměstské radnici v Praze. Vernisáži předcházelo vyhlášení výsledků stejnojmenné soutěže.

Nejúspěšnějším fotografem se stal Zdeněk Velen, který zvítězil v kategorii Krása Prahy a její proměny snímkem Čelem ke slunci a v kategorii Lidé v Praze. Obdržel ještě druhou cenu v kategorii Kronika hlavního města a třetí cenu v kategorii Problémy Prahy. Druhým velmi oceňovaným autorem byl Konstantin Tilberg s Cenou Svazu českých fotografů, třetím místem v kategorii Nové město a čestným uznáním v kategorii Problémy Prahy.

O cenách v jedenácti kategoriích rozhodovala osmičlenná porota v čele s  Andrejem Reiserem. Hlavní organizátorkou akce byla Věra Matějů, předsedkyně Svazu českých fotografů.  Vyhlášení výsledků soutěže přihlížela zaplněná Brožíkova síň, mezi hosty zastupitel hlavního města Prahy Jan Wolf a Oldřich Lomecký, starosta městské části Praha 1.

Oproti předchozím letům se tentokrát oceňovaly především černobílé fotografie. „Každý ročník (soutěže) je nějakým způsobem charakteristický. A náš ročník vypráví, že je to vlastně obrat k člověku a k lidem,“ uvedla Věra Matějů. Vzpomněla také památku Jiřího Všetečky, dlouholetého předsedy SČF, který zemřel vloni v listopadu. V závěru asi hodinového slavnostního programu byla představena ještě doprovodná výstava nevidomých umělců ze studia Hmateliér. Akci ukončila skladba v podání kytarového kvarteta Lotus. Výstava na Staroměstské radnici potrvá do 28. května.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: FotoPraha.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *