Nová zpravodajská TV Z24 začne od léta lákat na razantnost a politickou nekorektnost

Objektivita, přímost, úzká spolupráce s diváky, méně zatěžujících informací, politická nekorektnost. Těmito slovy na čtvrteční tiskové konferenci v pražské galerii Zlatá husa charakterizovali maďarský mediální podnikatel Pál Milkovics a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný svůj nový projekt – zpravodajskou televizi Z24.

Podle jejích tvůrců bude poskytovat objektivní a přímé informace a zaznamenávat všechny názory napříč společností. Stanice prý nepůjde ve stopách veřejnoprávních médií, která jsou podle Železného politicky korektní a obalují zpravodajství velkým množstvím kontextu, který diváka mate. „Nebudeme diváka zahlcovat souvislostmi,“ řekl. Kanál bude navíc fungovat „oboustranně“, tvůrci spoléhají i na obsah dodávaný diváky a na jejich reakce. „Všichni si dnes všechno na sebe říkají na sociálních sítích, ať to tedy řeknou nám a my to pošleme dál,“ uvedl Železný.

Milkovics doplnil, že televize má být přímou konkurencí pro ČT24. Zprávy Z24 budou podle něj odvážnější a troufalejší. „Všude jinde je v tomto segmentu kromě veřejnoprávní televize taky nejmíň jedna soukromá,“ řekl. Výhodu spatřuje i v tom, že dost věcí je oproti minulosti levnější, a tak například nebude potřeba posílat přenosové vozy, novinářům prý budou stačit sociální sítě.

Tvůrci dále naplánovali, že kanál bude vysílat v pěti blocích, 24 hodin denně, a to celoplošně, s hlavním zaměřením na prime-time. Milkovics uvedl, že šíření programu začne pravděpodobně počátkem léta a bude se přenášet pozemně digitálně, na kabelových televizích a na internetu. Od května navíc podnikatelé plánují distribuci stejnojmenného bezplatného časopisu pro registrované zájemce. Televize však doposud nevlastní licenci, nemá vyhlédnuté prostory, odkud by mohla vysílat, a nechtěla též prozradit jména právě nabíraných zaměstnanců. Milkovics nicméně plánuje, že ze zhruba 50 zaměstnanců bude až 20 žurnalistů.

Oba podnikatelé mají již s fungováním médií zkušenosti. Vladimír Železný se kromě řízení televize Nova angažoval ještě v televizích Pohoda a Barrandov. V roce 2011 neúspěšně skončil s projektem zpravodajské stanice Z1. Pál Milkovics provozuje minoritní kanály Mňam a Mňau.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: MediaGuru.cz, Z24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *