Europoslanci schválili směrnici omezující držení zbraní. Chovanec navrhuje ústavní změnu

Evropu v příštím roce čeká zpřísnění pravidel pro držení zbraní. Europoslanci to v úterý 14. března schválili kvalifikovanou většinou bez projednání pozměňovacích návrhů, Češi jsou však jednotní a proti. Nová směrnice reaguje na teroristické útoky z minulého roku.

Europoslancům se podařilo prosadit návrh směrnice Evropské komise o zpřísnění pravidel pro vlastníky legálně držených zbraní. Konkrétně se změna bude týkat krátkých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhých poloautomatických se zásobníkem nad deset. Zároveň mimo zákon postaví dlouhé střelné zbraně se skládací či teleskopickou pažbou. Omezí tak především myslivce, sportovní a rekreační střelce nebo příslušníky bezpečnostních složek – tj. legální vlastníky zbraní.

Velká část zbraní použitých v minulém roce k teroristickým útokům pocházela ze států EU, v kterých teď panují tendence výrazně omezit jejich vlastnictví a prodej. Objevily se i návrhy ze stran Rakouska a Lucemburska poloautomatické zbraně úplně zakázat. Čeští europoslanci jsou ovšem ostře proti a po dlouhé době jsou tak, bez ohledu na politické zařazení, jednotní. Podařilo se jim sice prosadit změnu původního návrhu, nakonec však nepřesvědčili dostatek kolegů. Dita Charanzová (ANO) připravila 40 pozměňovacích návrhů, o kterých se ovšem nehlasovalo. Na adresu EK pak vzkázala, že se jí, jakožto autorovi návrhu, podařilo pouze poštvat proti sobě celou řadu bezúhonných lidí. Podle Jana Zahradila (ODS) „se teroristé směrnici vysmějí, protože budou mít stále černý trh. Směrnice se tak stane pouze nástrojem byrokratické buzerace slušných lidí,“ uvedl server iDnes.cz.

Schválený návrh je prvním zásadním opatřením EU od podzimních útoků v Paříži v roce 2015. Každý členský stát teď bude mít 15 měsíců na začlenění nových pravidel do vlastních zákonů. Členové české vlády však už vymýšlejí, jak směrnici obejít. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vznesl poslanecký návrh zakotvit právo držet zbraň přímo do ústavy. Zároveň se chystá napadnout směrnici u Soudního dvora EU. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přišel s myšlenkou zákona „o branných spolcích“. Na obraně země by se díky němu mohli kromě armády podílet i členové rozličných spolků, například myslivci.

Nejabsurdnější se zdá část týkající se replik historických zbraní. Ty lidé mohli dosud vlastnit bez nutnosti zbrojního průkazu a registrace. Nyní je budou muset muzea, filmaři a nadšenci zaregistrovat na policii a také si k nim budou muset pořídit zbrojní průkaz.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Xavier Häpe/ Flickr.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *