Píseň písní v obrazech. Židovské muzeum v Praze otevřelo novou výstavu

Šalomounova Píseň písní, biblická kniha o lásce mezi mužem a ženou, inspirovala během staletí mnoho umělců. Její vlivy pronikly do hudby, divadla, literatury či výtvarného umění. Právě této velepísni věnuje Židovské muzeum v Praze výstavu s názvem „Pojď milý můj…“. Veřejnosti je přístupna od 6. října v Galerii Roberta Guttmanna a kromě historického a liturgického významu díla se zaměřuje především na jeho výtvarné ztvárnění.

František Kupka i Toyen

Konkrétně se soustředí na výzdobu, ilustrace, ale také díla moderních malířů 20. a 21. století, kteří se její poezií inspirovali. Z tvorby českých umělců zaujímají přední místo secesní ilustrace Františka Kupky, kolorované kresby malířky Toyen či zvláště zajímavé dílo Jarmily Mařanové. Ta k Písni písní vytvořila soubor devíti dvoubarevných litografií, založených na kombinaci hebrejských písmen jejího názvu s působivými figurálními a krajinnými motivy Izraele.

Z nejvýznamnějších světových malířů jsou na výstavě zastoupeni secesní grafik Ephraim Moses Lilien, proslulý katalánský surrealistický malíř Salvador Dalí, či Marc Chagall, autor pěti obrazů k Písni písní. Tu interpretuje jako milostný příběh krále Davida, lidu Izraele i svého vlastního života. Speciálně pro tuto expozici vytvořil soubor osmi kvašů na stejné téma také soudobý americký malíř a grafik Mark Podwal.

Výstava čerpá především ze sbírek Židovského muzea v Praze a Památníku národního písemnictví. K vidění bude do 12. března příštího roku.

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *